Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Ścieżka do akcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ghost1511
Posiadam klasę System którą wywołuję metodą statyczną ::start(). Klasa łączy się z bazą, ładuje klasy domyślne itd. I działa wszystko prawidłowo gdy wywołuję ją z głównego folderu np. index.php. Zdefiniowałem również akcje formularzy, które trzymam w folderze /include/action. I tutaj pojawia się problem, bo o ile mogę zrobić coś takiego:
  1. include_once("../../sciezka_do_klas/class.system.php");

to klasy, interfejsy nadal "ładowane" są z poziomu niższego folderu (/include/action) i wysypuje warningami. Jest to logiczne i całkowicie poprawne. Nie chciałbym jednak "includować" kolejno klas tak aby uruchomić System w tym folderze. Czy można w jakiś sposób wymusić include z wyższego folderu ?

Jedyne pomysły jakie mam to umożliwić parameryzację startu() (może nawet uda się poprzez sprawdzenie "głębokości" w drzewie katalogu) lub utworzenie jakiejś abstrakcyjnej klasy Action i przekazywanie parametru action=nazwa_akcji poprzez $_GET;

W jaki sposób realizujecie akcje formularzy w swoich projektach?
viking
include_path albo jakaś stała / zmienna ze zdefiniowaną ścieżką wykrytą na początku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.