pozytywnareklama
6.11.2012, 07:59:35
Witam
Muszę wstawić na stronę www.ducatus.org.pl aktualności. Problem polega na tym, że jak z meila kopiuję treść to wyskakują mi w tym krzaczki a włąściwie zamiast ą jakieś a z ptaszkiem.
W edytorze pokazuje mi że strone jest w ANSI, próbowałam treśc przeżucać przez notatnika jakoś to konwertować, tylko, że ja kompletnie się na tym nie znam i to tak na chybił trafił robię, ale narazie tylko mi wychodzi chybił.
Pozdrawiam
viking
6.11.2012, 08:37:13
Jak się na tym nie znasz to po co się za to zabierasz? Strona jest w iso-8859-2. Znajdź edytor który potrafi z takim kodowaniem zapisać np sublime text.
pozytywnareklama
6.11.2012, 09:40:45
Biorę się za to bo mnie o to poproszono i znam się na innych rzeczach, które jeszcze mogę zrobić. Wiem, także że jeśli czegoś nie będę wiedziała to jestem w stanie zrealizować rady innnych. Bo właściciele tamtej strony nie wiedzieliby od czego zacząć żeby to zrobić, dlatego im pomagam.
Bez sensu się tłumaczę , ale skoro pytałeś.
Dziękuję za pomoc, przydało się. Już wszystko gra.
mkamin
6.11.2012, 10:10:25
Dobrym programikiem pozwalającym ustawić/ zmienić kodowanie znaków w pliku jest choćby notepad++
Pamiętaj by kodowanie w pliku było zgodne z kodowaniem na stronie i nie próbuj edytować HTML w zwykłym notatniku bo skończy się właśnie takim błędami.
pozytywnareklama
6.11.2012, 10:42:20
Ja na codzień używam notepada, i jak już dowiedziałam się w czym problem to znalazłam to w notepadzie i przestawiłam :-)
Wszystko gra. Strona i tak jest masakryczna i się sypie cała, ale aktualności są. A prawdopodobnie strona będzie robiona od początku więc tu chodzi tylko o te aktualności, żeby póki co byłyu na stronie.
:-)
viking
6.11.2012, 10:50:17
Fajna jest, lata 90-te zeszłego stulecia. Teraz już takie w archiwach internetowych można znaleźć
pozytywnareklama
6.11.2012, 11:20:16
Ja tam nie mówię, że moje robię super, bo na swojej stronie też mam strony które robiłam kilka lat temu i wyglądają właśnie na swoje lata. Ale staram się robić coś co wygląda nowocześniej.
Ale w mojej miejscowosci jak zrobisz trzy koncepcje do wyboru to i tak wybiorą tę najgorszą i tak będą modyfikować, że będzie to wyglądało jak za dawnych lat :-)
b4rt3kk
6.11.2012, 11:54:55
Cytat(viking @ 6.11.2012, 10:50:17 )

Fajna jest, lata 90-te zeszłego stulecia. Teraz już takie w archiwach internetowych można znaleźć

A skąd wziąłeś link do tej strony? Nigdzie nie widzę w temacie.
toffiak
6.11.2012, 12:10:11
Link jest
www.ducatus.org.pl.
Warto by było pomyśleć na optymalizacją 2.8 MB to za dużo nawet jak na dzisiejsze standardy
pozytywnareklama
6.11.2012, 12:36:20
Adres jest w treści.
Co do tej strony to nie ja ją robiłam i ciężko mi się wogóle w niej odnaleźć żeby cokolwiek dodać. To jest organizacja pożytku publicznego więc im się nie chce kasy wydawać. Zresztą nie każdemu zależy na ładnej, nowej stronie.
Tę stronę robiła im jakaś dziewczyna która jakiś czas należała do tej organizacji i przypuszczam że to było charytatywnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.