Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Używać Sonata Bundle?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
grzesiek_g
Startuję niedługo z projektem, framework już wybrany - Symfony 2.1 natomiast zastanawiam się czy używać Sonata Admin Bundle. Projekt będzie miał panel administracyjny z kilkoma poziomami uprawnień, dodatkowo uprawnienia do konkretnych zasobów, trochę tabel typu słownikowego, ale również trochę bardziej skomplikowanych formularzy (niektóre może z wykorzystaniem AJAX).

Dodam jeszcze, że do Symfony 2 i Sonata miałem już jedno podejście i nie czułem się w tym komfortowo (przyzwyczajenia z KohanaPHP). Miałem wrażenie, że jestem ograniczany przez możliwości Sonaty.

Proszę o opinie osób które pisały w Symfony 2 i używały Sonaty (lub nie) o opinie, to co można przeczytać na stronie projektu to jedno, a praktyka to drugie. Z doświadczenia wiem, że czasami przy czymś takim trzeba się sporo nagimnastykować by uzyskać porządany efekt i może warto nie iść na skróty tylko ręcznie budować panel administracyjny?

// edit
Zapomniałem dodać, że zamierzam używać Twitter Bootstrap.
d3ut3r
Przed rozpoczęciem projektu nad którym pracuje miałem ten sam dylemat, po przeczytaniu dokumentacji doszedłem do wniosku że łatwiej i szybciej będzie napisać własny panel administratora.

Moim zdaniem Symfony2 w standardowej konfiguracji jest bardzo dobrze zaprojektowany i po kilku dniach "treningu" okazuje się że można całkiem szybko taki panel napisać samemu. Rozumiem założenia tej paczki jednak dla mnie jest to nieco przerost formy nad treścią.

Co do gimnastykowania się, moim zdaniem jest problem większości bardziej rozbudowanych bundli jeżeli nie pasuje nam jego funkcjonalność to zazwyczaj trzeba przekopać sporo kodu by zrozumieć co i jak działa i dopiero później zabierać się za modyfikacje. Dokładnie taką sytuację miałem z FOSUserBundle gdzie okazało się że szybciej napisałem własną funkcjonalność logowania/rejestracji nim doszedłem do tego jak zmienić to w sposób najbardziej optymalny w bundlu smile.gif

Co prawda Symfony2 używam od całkiem niedawna, więc równie dobrze moje problemy mogły wynikać z braku doświadczenia jednak w wyżej wymienionym przypadku bardziej efektywne okazało się własne rozwiązanie dopasowane do potrzeb tego konkretnego projektu.
basso
hmm tylko w Sonata, każdy nowo budowany bundle będzie miało wygląd i właściwości Sonaty analogicznie do admin generatora w sf 1.4.
Znaczy tak mi się wydaje bynajmniej.

Zainstalowałem tą Sonatę => o Matkoooooooooooooooooo smile.gif Nie ma to jak prostota hehe 2 tygodnie z ksiażką i filmiki + dokumentacja. I tak nie działało ... okazuje się, że cache tak do bólu trzyma, że czasem potrzeba 10-15minut, żeby od tak o z dupy zaczęło działać. I raz jak się już poddałem (znaczy n-razy) ale niechcąco odświerzyłem i SZOK smile.gif. Potem wiedziałem, że coś co robię muszę wieczenie czyścić i odczekiwać po prostu => takie niespodziewanki w programowaniu jak dla mnie są nie do zaakceptowania.

Fajnie to wygląda, tylko z deka muli. No tyle tych mechanizmów, plików co niemiara, to nie może to szybko działać. Fitlry i sortowanie => no super... ale czy jest sens do kilku modułów :
1. Artykuły
2. Strony z treścią
3. Newsy
4. Galeira
5. Newsleter
6. Pulpit

, zaciągać aż taki kombajn?

Po za tym, samo zdefiniowanie Entity nie wystarczy, trzeba się uczyć komend SONATY. Jeśli chodzi o templatki , i klient by sobie zarzyczył niestandardowe ułożenie to raczej można zapomnieć.

Więc Ja osobiście robie sobie swoje bundle. W tydzień zrobię wszystkie co chcę, potem do danego projektu będę dodawał/odejmował te co będę chciał => i będę miał wszystko pod kontrolą, bo bugów troszkę ma ta Sonata ;/

Jest to dobre dla ludzi odważnych i nie biorących odpowiedzialności za to co robią smile.gif Ja sobie osobićie nie mogę pozwolić na coś co działa bez mojej kontroli tak na prawdę smile.gif
cibeek
Jak masz stalowe nerwy to uzywaj, ja w aktualnym projekcie niestety zostalem zobligowany do zaadaptowania tegoż oto bumdla i co ? jeden wielki cyrk. Z tego co mi sie wydawalo to mialo sluzyc przyspieszeniu pracy, aktualnie wyglada to tak ze trace czas, najprostsze rzeczy sa skomplikowane najbardziej jak sie da. Ogolnie nie polecam z całego serca.

Wygenerowanie podstawowego cruda z akcjami we wlasnym zakresie bedzie duzo szybsze. Szczegolnie jesli masz specyficzne funckjonalnosci w panelu a nie tylko edycja listowanie i usuwanie.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.