Na wstępie dodam że szukałem odpowiedzi/podpowiedzi na mój problem w google ale nic z tego. Albo za banalny problem albo źle frmułuję zapytanie.
Robie sobie prostą aplikacje serwisu filmowego i mam taki problem. Chcę dodać trzy zmienne w których siędzą tytuly filmów. Zawrtość tych zmiennych jest pobierana z bazy danych (taka zmienna ma chyba pstać tablicy jednowymiarowej jeśli się nie mylę). Wszystko fajnie zmienne z tytułąmi filmów są dodawane ale chciałbym wykluczyć w nich dublowanie się nazw filmów. Dla przykładu:
ZmiennaX zawiera filmy Jaś Fasola, Faceci w czerni, Informator, Terminator a zmiennaY zawiera Kil BIl, Ojciec Chrzestny, Informator, Zielona mila.
W zmiennej wynikowej chciałbym otrzymać wszytkie tytuły zmiennejX i zmiennejY ale bez powtarzania dwa razy pozycji 'Informator'.
Oto część kodu:
//******WYDOBYCIE TYTULOW FILOW AKTORA 3**************** $zapytunek5 = "SELECT tytul FROM filmy WHERE $ak3 = $aktorek3 ORDER BY Ocena_filmu DESC"; { $tytul3[] = $tab5['tytul']; } $zmienna_tab4=''; $f=0; while ($f<sizeof($tytul3)) { $zmienna_tab4.=$tytul3[$f]; $zmienna_tab4.= SPACJA; $f++; } $tytuly=''; $tytuly.=$zmienna_tab2; $tytuly.=$zmienna_tab3; $tytuly.=$zmienna_tab4;
Poniżej efekt działania kodu w przeglądarce: