Niedawno musiałem przenieść aplikację z hostingu na serwer VPS. Wszystko było by OK, gdyby nie jeden istotny problem, chodzi o ścieżkę główną do folderu ze stroną. Aby to sprawdzić, to pod PHPem wpisałem sobie zmienną $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], któa wyrzuca tego typu informacje i tak oto przypadku hostingów, najczęściej jest tak: $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] = '/'; lecz niestety na VPSie wygląda to tak: $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] '/var/www/vhosts/strona.pl/httpdocs' - podaje pełną ścieżkę wcześniejszych katalogów. Jeżeli w skrypcie było coś definiowane względem katalogu głównego, np: include '/plik.php' to powstaje problem bo na hostingu serwer szuka tego pliku w katalogu ze stroną, a w przypadku VPS-a cofa się o on o kilka pozycji wyżej. Próbowałem jakoś redefiniować DOCUMENT_ROOT - ale bez powodzenia. Skryptu nie da się zmienić. Proszę o pomoc czy, jak i gdzie można by zmienić warość dla zmiennej $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] - podejrzewam, że to raczej ustawienie serwera, choć może jest jakieś rozwiązanie w PHP lub mod_rewrite?!