Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL]kasowanie duplikatów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
chemiqs
witam

w tabeli XXX zrobiły mi się duplikaty. Wszystkie pola sa identyczne oprócz dwóch pól: ID oraz liczba_pozostałych_wydań.
"liczba_pozostałych_wydań" jest pomniejszona o 1 od rekordu prawidłowego. Chcę wyrzucić te rekordy a pozostawić te które maja wartość większą.
czyli reasumując chcę znaleść duplikaty ale wyrzucić na ekran te które w polu "liczba_pozostałych_wydań" mają wartość większą niz duplikat.

z góry dzięki za pomoc.
Michael2318
Możesz przedstawić dokładną strukturę tej tabeli i pokazać jak wygląda ten przykładowy duplikat wraz z oryginałem i uzupełnionymi polami?
chemiqs

liczba_pozostałych_emisji jest zmniejszona. chciałbym wykosić te rekordy które mają licznik mniejszy.

HEJ - do czegoś tam doszedłem -
select działa idealnie:
  1. SELECT max(`id`)
  2. FROM `XXX`
  3. WHERE id_wydania=218
  4. GROUP BY `id_user`,`id_kategorii`,`id_wydania`,`id_dodatku`,`tytul`,`tresc`,`telefon`,
  5. `status`,`data_dodania`,`zdjecie`,`cena`,`liczba_emisji`,`id_powiazania`,`katalog`,`email`,
  6. `oplacone`,`numer_ogloszenia`,`data_oplacenia`,`cena_klienta`,`miejscowosc`
  7. HAVING (COUNT(*)>1)

ale jak zrobić do tego delete bo coś takiego nie działa:
  1. DELETE FROM `XXX` WHERE `id` IN
  2. (SELECT max(`id`) .........

z góry dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.