Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [htaccess] Przekierowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Kombinuję, guglam, etc. ale jakoś nie mogę poradzić sobie z jednym ustawieniem strony. Mam jakąś tam domenę, dajmy na to domena.pl. Na stronie głównej jest informacja o firmie i w menu jest guzik "o-firmie". Jednak wtedy pojawia się duplikat:

domena.pl = domena.pl/o-firmie

W jaki sposób zrobić takie coś, aby domyślnie ładował się adres domena.pl/o-firmie?

Próbowałem 301:

RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.domena\.pl$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena\.pl$
RewriteRule ^(.*) http://domena\.pl\/o-firmie$1 [QSA,L,R=301]

Ale taki zapis nie działa do innych podstron z www>bez www.

Następny zapis:

DirectoryIndex o-firmie

Takie cuś działa chyba tylko dla konkretnych plików. A ja mam wszystko oparte o dynamiczną zawartość index.php

Jeśli ktoś z Was może mi coś podpowiedzieć to bardzo proszę. Mam nadzieję, że nie zamotałem tematu zbyt mocno. Pozdrawiam, Ł.
nospor
Nie bardzo rozumiem tego co piszesz...

domena.pl = domena.pl/o-firmie
Jak należy interpretować ten "duplikat"?
lukash82
Tzw. duplicat content. Dwa adresy = ta sama zawartość.

PS. przez przypadek kliknąłem "pomógł" a temat jeszcze nie rozwiązany...
nospor
Teraz rozumiem
Pomogł cofnięty smile.gif

Czemu wiec poprostu w menu pod linkiem o firmie nie bediesz kierował na stronę główną, skoro to jedno i to samo?
lukash82
No właśnie menu, htaccess i inne ustrojstwa generują się dynamicznie z bazy. Dlatego mam zakładkę "o-firmie" która musi być ustawiona jako startowa. A do tego muszę mieć przekierowanie z www > bez www. Może ktoś ma jakiś inny pomysł na to. Jakoś to się musi dać zrobić...

----

Problem rozwiązany, może się komuś przyda...

RewriteRule o-firmie$ / [QSA,L,R=301]

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.