Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]System wiadomości ala facebook
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ppp333
Witam,
1.chciałbym wyświetlić za pomocą funkcji while z tabeli dajmy na to `tablica` : |hash| od | do | data |tresc | , chodzi mi o to, aby wyświetlić z kim rozmawiałem tak, aby wyświetlić aktywne konwersacje, myślałem o "SELECT * FROM `tablica` WHERE `do`='tu moje id' OR `od`='tu moje id' ORDER BY `od` / `do`='czyjes id' LIMIT 1" ?

Chodzi o to, że w tabeli mam wiadomości które ja do kogoś wysłałem, lub ktoś do mnie i chciałbym zrobić listę osób z którymi rozmawiałem, lecz mimo że wymieniłem np 4 wiadomości z kimś, to chciałbym sprawić, aby pokazał się raz , w kolejności ostatniej daty wiadomości (najnowsze) - piszę skrypt wiadomości, który działa podobnie jak facebo.. / messages .(lewa kolumna).

2.Jaki polecacie artykuł spośród tych wszystkich w internecie o zabezpieczaniu sesji logowania i sprawdzaniu poprawności?

3. Jaki polecacie artykuł spośród tych wszystkich w internecie o tworzeniu plików tymczasowych podstron?

Bardzo dziękuję za pomoc
Daimos
1. DISTINCT? http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dis...timization.html
2. Poczytaj o sesjach opartych na plikach, na bazie danych
3. Chodzi Ci o cache?
ppp333
Dziękuję za pomoc, co do pytania nr 3, tak cache wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.