Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kiedy stosujemy session_start() ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kukix
Witam.

Zastanawiam się nad pewną banalna sprawą.
Podpowiedzcie mi, czy session_start() stosuje się tylko raz na poczatku skryptu? Czy lepiej dopiero w dołaczanych plikach, gdy wykorzystywna jest sesja?

Czy mogę po prostu na pocżatku pliku index.php dać session_start() niezależnie czy korzystam akurat z sessji czy nie i tyle?
muniekw
Krótkie wyjaśnienie: Sesje
kukix
Cytat(muniekw @ 26.04.2013, 11:44:03 ) *
Krótkie wyjaśnienie: Sesje

Czyli sesion_start() używam zaraz przed kodem korzystającym ze zmiennych $_SESSION[]?
!*!
Wrzuć to na początek index.php
muniekw
Jeśli chcesz korzystać z sesji zaraz po otwarciu strony to wrzuć session_start() do index tak jak pisał !*! smile.gif
kukix
Cytat(muniekw @ 26.04.2013, 12:12:41 ) *
Jeśli chcesz korzystać z sesji zaraz po otwarciu strony to wrzuć session_start() do index tak jak pisał !*! smile.gif

Chodzi własnie o to, że nie zawsze korzystam.. ale w dołącanych plikach.. ale tutaj robi się bałagan.. bo czasami session_start() jest wewnatrz warunku jakiegos.. i np pewnej cześci skryptu korzystam z sesji jeżeli jest spełniony pewien warunkei wtedy jest session_start() natomiast w drugiej części skryptu korzystam z sesji zawsze i wtedy drugi raz session_start() ? + późniejsza rozbudowaa skryptu itd.
nospor
Daj raz na początku index.php i miej problem z głowy.
Michael2318
wrzucasz to na początku każdego pliku, w którym korzystasz z sesji, czyli zaraz po:
  1. <?php
kukix
Cytat(nospor @ 26.04.2013, 12:27:34 ) *
Daj raz na początku index.php i miej problem z głowy.

Dziękuje za wypowiedzi. Wstawie na poczatku pliku index.php ponieważ są tylko psporadyczne przypadki kiedy skrypt nie korzysta z sesji.

Wstawię też to na poczatku wyskakujących okienek.
muniekw
Cytat(kukix @ 26.04.2013, 12:31:11 ) *
Dziękuje za wypowiedzi. Wstawie na poczatku pliku index.php ponieważ są tylko psporadyczne przypadki kiedy skrypt nie korzysta z sesji.

Wstawię też to na poczatku wyskakujących okienek.

Jeśli w danym pliku nie chcesz używać sesji zawsze możesz użyć session_destroy()
nospor
@muniek co ty wygadujesz....
kukix
Cytat(muniekw @ 26.04.2013, 12:35:15 ) *
Jeśli w danym pliku nie chcesz używać sesji zawsze możesz użyć session_destroy()

Coś mi sie wydaje, że session_destroy() usunie cąłą sesje wink.gif
muniekw
Cytat(nospor @ 26.04.2013, 12:37:08 ) *
@muniek co ty wygadujesz....

@nospor
Faktycznie mój błąd. Miałem na myśli session_unset() w celu pozbycia się zmiennych sesyjnych. Pomyślałem o jednym, a napisałem o drugim ;/
nospor
@muniek i po raz kolejny: co ty wygadujesz.... tongue.gif

Zapomnij o niszczeniu bo coś źle na tym wychodzisz wink.gif
muniekw
Cytat(nospor @ 26.04.2013, 12:46:05 ) *
Zapomnij o niszczeniu bo coś źle na tym wychodzisz wink.gif

@nospor
Ok, docztyam tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.