boro11
28.04.2013, 13:05:22
Witam!
Chce lekko zoptymalizować stronę przy użycie funkcji rand. Mam skrypt który wykonuje się za każdym razem jak uzytkownik wejdzie na daną podstronę. Ma on za zadanie updatowie informacji odnośnie stron jakie są dodane na mojej stronie. Wpadłem na pomysł zastosować funkcję rand i użyć zakresu 10 liczb, wartość dać do if'a i jeśli wylosowany numer się zgadza z tym który zadeklaruje np. 5 z zakresu 0 - 9 to wtedy wykonywany jest update.
Czy taka metoda będzie skuteczna? tzn. nie samo losowanie nie będzie robiło większego obciążenie niż update(jest dosyć złożone i nie jest to jedno polecenia przez co wymaga około sekundy-dwóch, aby się wykonało).
bladeer
28.04.2013, 13:10:15
A nie lepiej zrobić to w cronie ? Nie martwisz się o żadne losowanie liczb i wgl
Helid
28.04.2013, 13:20:23
Zastanów się czy przy milionie użytkowników tak częste wykonywanie update będzie potrzebne. Jeżeli jest proporcjonalne do ilości odwiedzających wybierz swoją opcję (tylko zamiast losować zapisuj może odwiedziny do pliku i wykonuj co 10), jeżeli nie jest proporcjonalne to ruchu to wybierz crona.
Rysh
28.04.2013, 15:03:09
Trzymaj gdzieś w SESSION lub COOKIES, kiedy ostatnio był wykonywany update, jeżeli jest starszy przykładowo niż Xsekund to robisz update.
markonix
29.04.2013, 10:13:58
Cytat
updatowie informacji odnośnie stron
Skonkretyzuj to.
Wybór rozwiązania jest uzależniony silnie od kontekstu użycia.
cache, limitacja, cron...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.