Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ustawienie URL strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
x1mrdonut1x
Siema, zastanawiam się jak ustawić URL strony. Szukałem na forach i stronach ale nic nie było (może złe tagi wpisałem tongue.gif). Mam główną stronę index.php na której pokazują się losowe obrazki (by id) i chce, żeby w url się pokazał ID tego zdjęcia, czyli np.: ..../index.php?id=X

Proszę o pomoc biggrin.gif
sajegib
$_GET
x1mrdonut1x
chodzi mi o funkcję do ustawienia URL
sajegib
Jakbyś przeczytał w/w to byś zrozumiał

Użyj znacznika HTML <a> lub po prostu wpisz w przeglądarce, a potem w skrypcie odbierz interesujaca cie wartosc z tablicy $_GET i wyswietlaj obrazek z ta wartoscia id

x1mrdonut1x
nie zrozumieliśmy się haha.gif To co ty mówisz uzależnia obrazek od strony, czyli zależnie od tego co wpisze to to się pokazuje. Ja chcę, żeby strona była zależna od contentu >.< Czyli jak otworzy się obrazej z ID=2, to skrypt to zczytuje i ustawia taki URL
PrinceOfPersia
nie wiem czy o to chodzi, ale wyświetlany adres strony (ten na górze, w okienku przeglądarki) da się zmienić poprzez nowe funkcje JavaScript od obsługi paska adresu. Np. tu jest takie demko: http://diveintohtml5.info/examples/history/fer.html
jak klikasz poprzedni/następny obrazek to ładuje go przez AJAXa, ale adres przeglądarki jest podmieniany za pomocą JavaScript.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.