Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z zadaniem PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grass1990
Mam mały problem z zadaniami z php, jeszcze za bardzo nie wiem z czym to się gryzie. Jak to ułożyć, co za co podstawić, bo kompletnie tego nie czuję. To podstawianie mi nie idzie. Jeśli mam jasno zdeklarowane zmienne to nie ma problemu, ale jeśli dochodzą różnego rodzaju wzory, jest juz nieciekawie. Mógłby mi to ktoś fajnie rozpisać, żebym to zrozumiał jakoś? Jeśli znajdzie się taka osoba, dziękuję.
Jeżeli wartość liczby będzie wynosiła 3 to wynik powinien wynosić 7, w przeciwnym przypadku wynik powinien zostać obliczony ze wzoru (1 + x*x) / (x-3)
pabito
a x to ile jest ? to jest ta Twoja 'liczba' ?

bo jeśli tak to

1. if(x==3){
  2. $wynik=3;
  3. } else {
  4. $wynik=(1 + x*x) / (x-3);
  5. }
  6.  
Szymciosek
Cytat(pabito @ 9.06.2013, 22:22:13 ) *
a x to ile jest ? to jest ta Twoja 'liczba' ?

bo jeśli tak to

1. if(x==3){
  2. $wynik=3;
  3. } else {
  4. $wynik=(1 + x*x) / (x-3);
  5. }
  6.  

Źle trochę, tylko wynik inny.

1. $x = 4; // Twoja liczba
  2.  
  3. if ($x == 3)
  4. {
  5. $wynik = 7;
  6. }
  7. else
  8. {
  9. $wynik=(1 + x*x) / (x-3);
  10. }
grass1990
Chyba tak... czyli po prostu "x" przypisać liczbę "3" i obliczyć + ustawić odpowiednie do tego echo, aby się wyświetlało ma stronie, tak? Sorry za głupie pytania, ale wolę się upewnić.

Pomóżcie mi proszę jeszcze w tym zadaniu, jak mam zastosować te całe ansi i ord, wszęszie szukam, ale nie potrafię znaleźć odpowiedniego, prostego poradnika. Jestem w tym naprawdę zielony. Szkoda, że na kursie nie podano mi kilku rozwązanych zadań z każdego rodzaju, miałbym jakiś punkt odniesienia.
W zależności od wprowadzonej litery wyświetl informację czy została wpisana wielka litera czy mała
Wskazówka: sprawdź co to są znaki ANSI; funkcja która wykonuje konwersję na znaków na odpowienik w postaci liczby to ord.
fklar
http://php.net/manual/fr/function.ord.php
http://www.asciitable.com/

Pobierasz funkcją numer litery i sprawdzasz czy mieści się w zakresie małych czy dużych liter
grass1990
Mógłbym poprosić o jakikolwiek przykład takiego zadania? Mimo podanych linków ciężko mi się w tym odnaleźć sad.gif Jeszcze nie robiłem z tą funkcją zadań i nie wiem o co w tym chodzi.
nospor
Przy zalozeniu, ze 1990 to data twoich urodzin to masz 23 lata. I Ty w takim wieku nie umiesz pomyśleć i zrobić prostego IF?

ORD zwraca ci liczbę. Jedyne co musisz zrobić to użyć IF i sprawdzić czy ta liczba mieści się w zakresie małych lub dużych liter....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.