mam problem z walidacją formularza.
Stworzyłem formularz który dodaje mi wydarzenia do bazy.
Problem w tym, ze nawet jak nic nie wpiszę do formularza, to mi wysyła go i wyswietla komunikat że dodało wydarzenie do bazy,
czego oczywisscie fizycznie nie wykonało. Jeśli podam wszystkie pola, to wydarzenie normalnie jest dodawane do bazy,
chciałbym też mieć możliwość wypełnienia nie wszystkich pól formularzai żeby dodawane zostało wydarzenie do bazy z mniejszą iloscią danych.
Przesyłam kody:
[formularz]
<form method="GET" action="dodawanieNiestac.php"> <div class="form"> <label> <input type="text" class="add" name="nazwa" /> </label> <label> <input type="text" class="add" name="inna"/> </label> <label> <input type="text" class="add" name="numerZ"/> </label> <label> <input type="text" class="add" name="dataR"/> </label> <label> <input type="text" class="add" name="dataZ"/> </label> <label> <input type="submit" class="button" value="Wyślj" /> </label> </div> </form>
[Obrabianie formularza]
$nazwa=$_GET['nazwa']; $inna=$_GET['inna']; $numerZ=$_GET['numerZ']; $dataR=$_GET['dataR']; $dataZ=$_GET['dataZ']; $data = $dataR; { $result = mysqli_query($con,"SELECT * FROM niestacjonarne WHERE wydarzenie='".$nazwa."' AND data='".$data."'"); $row=mysqli_fetch_array($result,MYSQLI_NUM); if ($row == 0 ) { while ($data <= $dataZ) { mysqli_query($con,"INSERT INTO niestacjonarne (numer_zjazdu, data, wydarzenie) VALUES ('".$numerZ."', '".$data."', '".$nazwa."')"); } } else { require_once('logowanie.php'); } } { $result = mysqli_query($con,"SELECT * FROM niestacjonarne WHERE wydarzenie='".$nazwa."' AND data='".$data."'"); $row=mysqli_fetch_array($result,MYSQLI_NUM); if ($row == 0 ) { while ($data <= $dataZ) { mysqli_query($con,"INSERT INTO niestacjonarne (numer_zjazdu, data, wydarzenie, dodatek) VALUES ('".$numerZ."', '".$data."', '".$nazwa."', '".$inna."')"); } } else { require_once('logowanie.php'); } } { $result = mysqli_query($con,"SELECT * FROM niestacjonarne WHERE wydarzenie='".$nazwa."' AND data='".$data."'"); $row=mysqli_fetch_array($result,MYSQLI_NUM); if ($row == 0 ) { while ($data <= $dataZ) { mysqli_query($con,"INSERT INTO niestacjonarne (data, wydarzenie) VALUES ('".$data."', '".$nazwa."')"); } } else { require_once('logowanie.php'); } } else { require_once('logowanie.php'); }