Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]problem z noConflict
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Poczatkujacy_Web
Witam wszytkich,

Mam problem z mniemam noConflikt, opisując sytuacje, przeniosłem strone na wordpress lecz po instalacji contactForm7 oraz FancyBox for WordPress, slider umieszczony na stronie przestał działać, czytałęm na różnych forach itp rozwiązania lecz niestety nie udało mi się go znaleźć do tej pory, pisze więc tutaj na forum gdzie zawsze znajduje odpowiedz na mój problem.

kod noConflikt jaki używam

1. <script type="text/javascript">
  2. $.noConflict();
  3. jQuery(document).ready(function(){
  4. jQuery("#acordion1311121246 .kwicks").kwicks({
  5. max: 820,
  6. spacing: 0,
  7. duration: 1500,
  8. easing: "easeOutQuint"
  9. });
  10. });
  11.  
  12. </script>

wcześniej na kodzie poniżej działało lecz po zainstalowaniu wyżej wymienionych wtyczek przestało

1. <script type="text/javascript">
  2. jQuery.noConflict()(function($){
  3. $(document).ready(function() {
  4. $("#acordion1311121246 .kwicks").kwicks({
  5. max: 820,
  6. spacing: 0,
  7. duration: 1500,
  8. easing: "easeOutQuint"
  9. });
  10. });
  11. });
  12. </script>

dodam jeszcze linka do tej przykladowej strony:

http://skrobala.linuxpl.info/rm/

Bardzo proszę o pomoc oraz z góry dziękuje
b4rt3kk
Wiesz czemu służy noConflict? Ano temu żeby znak $ (który służy jako alias także dla innych bibliotek) nie był przez nie interpretowany. Tak więc jaki ma sens ta linia?

1. $.noConflict();

Zastąpisz:

1. jQuery.noConflict();

I będzie śmigać.
Poczatkujacy_Web
niestety ale to nic nie zmienia, próbowałem i nic... ale dziękuje za sugestie
b4rt3kk
Cytat(Poczatkujacy_Web @ 21.06.2013, 00:40:12 ) *
niestety ale to nic nie zmienia, próbowałem i nic... ale dziękuje za sugestie

Jeśli noConflict nic nie zmienia to go całkiem wyrzuć, skoro w skrypcie i tak zastąpiłeś wszystkie $ na jQuery. Z jakich bibliotek jeszcze korzystasz? I jak wygląda kod? Bo podałeś dwa różne.
Poczatkujacy_Web
  1. !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  2. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  3. <head>
  4. <meta charset="<?php bloginfo( 'charset' ); ?>" />
  5.  
  6. <title>RM TRANS</title>
  7. <title><?php bloginfo('RM TRANS'); ?> <?php wp_title(); ?></title>
  8. <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo( 'stylesheet_url' ); ?>" type="text/css" />
  9.  
  10.  
  11.  
  12.  
  13. <link rel="stylesheet" href="http://fonts.googleapis.com/css?family=bebas" type="text/css"/>
  14.  
  15. <link rel="shortcut icon" href="favicon1.ico" />
  16. <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Alef' rel='stylesheet' type='text/css'>
  17.  
  18. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/jquery-1.7.2.min.js"></script>
  19. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/easing.js"></script>
  20. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/swfobject.js"></script>
  21. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/jquery.tools.min.js"></script>
  22. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/custom.js"></script>
  23. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/accordion.js"></script>
  24.  
  25.  
  26.  
  27.  
  28. <script type="text/javascript">
  29. jQuery.noConflict();
  30. jQuery(document).ready(function(){
  31. jQuery("#acordion1311121246 .kwicks").kwicks({
  32. max: 820,
  33. spacing: 0,
  34. duration: 1500,
  35. easing: "easeOutQuint"
  36. });
  37. });
  38.  
  39. </script>
  40.  
  41. <?php wp_head(); ?>
  42. </head>

tak wygląda kod, tam masz wszystkie biblioteki z jakich korzystam, a tutaj link do strony o ktora chodzi

http://skrobala.linuxpl.info/rm/
b4rt3kk
Z tego co widzę to wszystko to są pluginy do jQuery, także nie powinno być żadnych konfliktów, więc linia:

1. jQuery.noConflict();

nie jest potrzebna. Ale być może się mylę. Wywal ją z tego miejsca i umieść zaraz po:

1. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/jquery-1.7.2.min.js"></script>
  2. <script type="text/javascript">
  3. jQuery.noConflict();

Sprawdź też wszystkie skrypty, bo jeśli używają aliasu dolara to przestaną działać. Zamień $ na jQuery. Ale najpierw sprawdź czy powyższy kod coś zmieni.
Poczatkujacy_Web
niestety ale dalej nic. aż ręce opadają...

jak wylaczam zainstalowane wtyczki to slider dziala, wiec musi to jakos kolidowac z wtyczkami. wiec chyba konflikt jakis
b4rt3kk
No cóż, to otwierasz wszystkie skrypty po kolei i wyszukujesz $, zamień na jQuery, zamień wszystko i wtedy zobacz czy coś to zmieni. Już konfliktów nie powinno być. Oczywiście skryptów, które nie są na jQuery oparte nie zamieniaj. smile.gif
Poczatkujacy_Web
to rowniez nie pomaga. Strasznie to irytujace
b4rt3kk
Według mnie to wina contactForm7, bo FancyBox to też na jQuery zrobione, więc nie powinno kolidować ze sobą. Sprawdź z jakiego aliasu korzysta ten pierwszy skrypt i z jakiej biblioteki.
Poczatkujacy_Web
ale wlasnie nawet jak wylacze contactform7 i zostawie fancyboxa to tez nie dziala, dopiero jak wylacze obie to smiga

póki co idę spać bo już mnie od tego głowa boli - gdyby ktoś mógł jakoś pomoc to będę bardzo wdzieczny
nospor
Dołączasz 15 wersji jQuery to nic dziwnego że wkońcu ci się wykrzacza.... Zdecyduj się na jedną wersję i się jej trzymaj
Poczatkujacy_Web
Cytat(nospor @ 21.06.2013, 11:55:43 ) *
Dołączasz 15 wersji jQuery to nic dziwnego że wkońcu ci się wykrzacza.... Zdecyduj się na jedną wersję i się jej trzymaj

to którą proponujesz w tym przypadku?
pyro
Najnowszą
Poczatkujacy_Web
Cytat(nospor @ 21.06.2013, 11:55:43 ) *

ja dolaczam takie biblioteki

1. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/jquery-1.7.2.min.js"></script>
  2. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/jquery.tools.min.js"></script>
  3. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/easing.js"></script>
  4. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/swfobject.js"></script>
  5. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/custom.js"></script>
  6. <script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/accordion.js"></script>
  7.  

czyli ta 1.7.2 mam zastapic nowsza i powinno byc ok? prosiłbym łopatologicznie
nospor
A poźniej w kodzie wkladasz jeszcze 1.8.3.... to ja widze co ty wkladasz a ty nie widzisz?
Poczatkujacy_Web
dodałem jQuery 1-10.1 zamiast tego 1.7x i dalej nic
b4rt3kk
Cytat(Poczatkujacy_Web @ 21.06.2013, 12:21:16 ) *
dodałem jQuery 1-10.1 zamiast tego 1.7x i dalej nic

Nie zajrzałem wcześniej do źródła strony. Owe pluginy które dograłeś również implementują jQuery, pozbądź się tego z ich kodu, bo biblioteka jQuery jest dołączana conajmniej 3 razy.
nospor
Cytat
bo biblioteka jQuery jest dołączana conajmniej 3 razy.
No to już to pisałem, że dołącza liba 15 razy a ten zmienia raptem nagle jedno dołączenie i mowi ze nadal nie dziala.... no nie dziala, bo lib nadal jest 15 razy dołączany smile.gif
Zajrzyj w źródło strony jak tego nie widzisz.
Poczatkujacy_Web
Cytat(b4rt3kk @ 21.06.2013, 12:27:02 ) *
Nie zajrzałem wcześniej do źródła strony. Owe pluginy które dograłeś również implementują jQuery, pozbądź się tego z ich kodu, bo biblioteka jQuery jest dołączana conajmniej 3 razy.

przepraszam może za żenujące pytanie, ale jak mam się tego pozbyć z pluginów?
b4rt3kk
Cytat(Poczatkujacy_Web @ 21.06.2013, 12:54:43 ) *
przepraszam może za żenujące pytanie, ale jak mam się tego pozbyć z pluginów?

Użyj WordPress-owego edytora pluginów.
nospor
Najlepiej pozbądź się tych pluginów wink.gif

A w opcjach pluginów nie ma opcji, by nie dołączały bibliotek? Jak nie ma, to naprawdę ktoś się popisał tworząc te pluginy :/
Poczatkujacy_Web
ktoś mi powie jak mam wywalić implementacje jQuery z wtyczek?

Cytat(b4rt3kk @ 21.06.2013, 12:59:25 ) *
Użyj WordPress-owego edytora pluginów.

wiem jak wejśc w edytor pluginów ale nie znajduje nigdzie implementacji jQuery...

Cytat(nospor @ 21.06.2013, 12:59:29 ) *
Najlepiej pozbądź się tych pluginów wink.gif

A w opcjach pluginów nie ma opcji, by nie dołączały bibliotek? Jak nie ma, to naprawdę ktoś się popisał tworząc te pluginy :/

w fancybox była taka opcja, niestety w COntactForm7 takowej nie widzę...

Znalazłem rozwiązanie co do Contact Form 7

w edytorze tej wtyczki w lini

WPCF7_LOAD_JS wartość należy ustawić na "false".

w końcu działa smile.gif

Wszystkim BARDZO dziękuje za pomoc - naprowadziliście mnie na rozwiązanie jesteście niezawodni smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.