Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Includowanie plików a polskie znaki - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klag
Mam pewien problem dot. polskich znaków i includowania plików.

Problem jest dosyć banalny a polega na tym, że:
Funkjce główne strony - budujące HTMLa ogólengo strony leżą w pliku pierwszy_inc.php a w nim jest funckja powiedzmy Main();
Funckja Main() wykorzytsuje polskie znaki i bez problemu widć je na stronie /po prostu ma napisane jakieś teskty typu nowości czy inne wykorzystujące ogonki).

Przy okazji dołączamy drugi includ powiedzmy drugi_inc.php a w nim funkcja Nowosci() ktora wysrwietla nowości w języku polskim.

I po deklaracjach w pliku index.php:
include("pierwszy_inc.php"):
include("drugi_inc.php"):
i wywołaniu w funkcji Main() funkcji Nowosci() pojawiaj sie krzaczki zamiast polskich znaków.

Problem znika gdy funkcje Nowosci() przeniose do includa pierwszy_inc.php - wtedy wywołanie takie pokazuje wszystko prawidłowo. Z tym że dla mnie o kompletna paranoja bo wprowda taki chaos w pisaniu że szkoda gadać.

Może ktoś z Was spotkał sie z takim problemem. Plik są poprawnie kodowane bo sprawdziłem to na innym serwerze. Prtóbwałem również z requaire_once ... itd.

Serwer jest linuxowy : Apache/1.3.31 (Unix) php/4.3.6

Z góry dziękuje za wszelkie pomysly.
j00seph
hmm...
Serwer linuxowy - a nie pisałeś moze jakieś części kodu pod Windowsem
jeśli tak to sćiągnij Notatnik+ i po kolei z plikami inc otwórz pliki , ctrl+a , F11 , ctrl+s - tak ja radze sobie z kodowaniem w Windowsie....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.