Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Pola input i select w jednej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-phpamator-
Witam,

Krok po kroku buduje moja baze danych i napotykam na rozne mniejsze lub wieksze problemy ktorych rozwiazania znalezc nie sposob.
A moze i sposob ale ja do tej pory nie znalazlem zadnego ktore odpowiadalo by moim wymaganiom.
Jak w najprostszy sposob zrobic aby dane pobierane z bazy wpisywane byly do inputów a wlasciwie czy mozna zrobic rozwijana liste w tym samym okienku (polu select) i bylo jednoczesnie edytowalne.

Wiem jak zrobic INPUT w którym pojawiaja sie dane odczytywane z bazy. Jednak gdzy probowalem polaczyc to z lista rozwijana wszystko ...... trafial.

Nie wiem czy wyrazilem sie dostatecznie jasno wiec jeszcze raz:

Lista rozwijana generowana z odczytywanych danych z bazy plus mozliwosc edytowania/dopisywania kolejnych np nazw w tym samym okienku. Po wysaniu i dopisaniu do bazy w kolejnym odczycie zostanie automatycznie dodana do listy. Taka moja fanaberia.
Wiem, moge obok okienka listy rozwijanej dodac input ale estetyczniej byloby miec jedno okienko zamiast dwoch (takich co ukradli ksiezyc smile.gif ).

Czy to wogole wykonalne ?

Pozdrawiam
phpamator
jacobson
Jest to wykonalne ale wydaje mi sie ze bedziesz musial do tego wykorzystac jquery czyli box ktory normalnie jest inputem i po jego nacisnieciu rozwija sie dodatkowy box z elementami do wybrania, i po wybraniu wartosc pola input jest zmianiana na ten wybrany element.
php__amator
Hej,
W sumie nie mam nic przeciwko temu moze byc I jquery, masz moze jakis przyklad jak to powinno wygladac ?
buliq
A co już masz? Pokaż.

Generalnie input obok nie unikniesz, bo i tak musisz mieć miejsce na wpisanie dodatkowej wartości, obok input dajesz submit który dodaje wartość do listy i czyści input.

Jeżeli chodzi o edycję całego select to albo tabelka z każdym polem z select jako input, albo po wybraniu elementu na liście wczytujesz go do pola input, każda zmiana w polu aktualizuje element w select
php__amator
Tak wyglada generowanie listy rozwijanej. obok mam tak jak pisales input przypisany do tego element formularza I pozniej if'ami decyduje ktora wartosc ma byc zapisywana do bazy czy z select czy z input - jesli jest dopisana w input a select pozostaje pusty to ... a jesli z select to oczywiscie input musi byc pusty.
Nie jest to zapewne zbyt rozsadne ale ...

1. echo '<table><td style="width:80">lokalizacja:</td><td><select style="width:80" name="lokalizacja">';
  2.  
  3. while($xyz = mysql_fetch_assoc($ret)){
  4. if(!$xyz['pallet_nr']) {echo '<option style="width:80">'.$xyz['lokalizacja'].'</option>'.$miejsce.'<br>';
  5. } else { }}
  6. if(!$idb) { } echo '</select></td></table>';
  7.  

I wyglada to troche kulawo ale dziala w sumie dobrze, mimo to wolalbym w jednym okienku miec wszystko.

Czyli jednak nie obejdzie sie bez jQuery.
nospor
1) Po OPTION nie daje sie zadnych tekstow ani BRow.
2) A nie mozesz dodac ostatniej OPTION z trescia: INNE i po jej wybraniu pokazywac inputa na wpisanie innej lokalizacji? To bedzie rozsądniejsze.
Sephirus
W HTML5 jest możliwość stworzenia czegoś na styl takiego comboboxa jakiego potrzebujesz - zapoznaj się z tym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.