Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Pobieranie id tabeli do innej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szeryff
Witam
Mam do napisania system rezerwacji miejsc na kursie, cała sprawa rozchodzi się o to że jest to rezerwacja miejsc dla dzieci,
rezerwacji dokonuje 1 osoba dorosła (tabela rezerwacja) zgłaszając dziecko lub dowolną ilość dzieci (tabela dzieci) dodając dynamicznie kontrolki w formularzu. Baza danych jest stworzona w ten sposób,
że w jednej tabeli są przechowywane rezerwacje a osobnej dzieci zgłoszone pod konkretną rezerwację. Wymuszone jest to relacją 1 do wielu (być może się mylę).
Moje pytanie jest następujące w jaki sposób pobrać "nieistniejące" jeszcze ID (wartość auto increment) rekordu z tabeli rezerwacja i wstawić je do poszczegónych rekordów tabeli dzieci
w trakcie wysyłania formularza. Można obliczyć wartość ID wyciągając dotychczasową największą wartość ID z tabeli dodając 1 ale co w przypadku gdy dwie osoby będą robiły rezerwację w tym samym czasie?
Ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć?
mmmmmmm
Najpiew dodaj rezerwację, potem dzieci. W naturze jest tak samo - najpierw rodzice, potem dzieci.
szeryff
Już też tak kombinowałem ale co w przypadku gdy ktoś doda rezerwację ale jej nie dokończy i będzie rezerwacja bez dzieci co nie może mieć miejsca ponieważ na podstawie ilości wyliczany jest koszt itd.
L0k0
Witam!

Wg mnie zrobienie tego dynamicznie (dynamicznie dopisując do bazy) nie ma po prostu sensu. Dynamicznie to powinno zostać zrobione dodawanie formularza, ale nie poszczególnych działań.

Zrób sobie prosty formularz:

1. Podaj liczbę dzieci (oczywiście jeśli chcesz dodawać imię i nazwisko to robisz sobie odpowiednie pola)

I przycisk - REZERWUJ.

Po wciśnięciu tego przycisku dodaje się wpis do bazy 'w locie' (jakiś Ajax czy coś) i wyświetla informacja o dokonaniu rezerwacji.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.