szeryff
13.11.2013, 22:35:12
Witam
Mam do napisania system rezerwacji miejsc na kursie, cała sprawa rozchodzi się o to że jest to rezerwacja miejsc dla dzieci,
rezerwacji dokonuje 1 osoba dorosła (tabela rezerwacja) zgłaszając dziecko lub dowolną ilość dzieci (tabela dzieci) dodając dynamicznie kontrolki w formularzu. Baza danych jest stworzona w ten sposób,
że w jednej tabeli są przechowywane rezerwacje a osobnej dzieci zgłoszone pod konkretną rezerwację. Wymuszone jest to relacją 1 do wielu (być może się mylę).
Moje pytanie jest następujące w jaki sposób pobrać "nieistniejące" jeszcze ID (wartość auto increment) rekordu z tabeli rezerwacja i wstawić je do poszczegónych rekordów tabeli dzieci
w trakcie wysyłania formularza. Można obliczyć wartość ID wyciągając dotychczasową największą wartość ID z tabeli dodając 1 ale co w przypadku gdy dwie osoby będą robiły rezerwację w tym samym czasie?
Ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć?
mmmmmmm
13.11.2013, 22:39:21
Najpiew dodaj rezerwację, potem dzieci. W naturze jest tak samo - najpierw rodzice, potem dzieci.
szeryff
13.11.2013, 22:44:22
Już też tak kombinowałem ale co w przypadku gdy ktoś doda rezerwację ale jej nie dokończy i będzie rezerwacja bez dzieci co nie może mieć miejsca ponieważ na podstawie ilości wyliczany jest koszt itd.
L0k0
14.11.2013, 07:28:36
Witam!
Wg mnie zrobienie tego dynamicznie (dynamicznie dopisując do bazy) nie ma po prostu sensu. Dynamicznie to powinno zostać zrobione dodawanie formularza, ale nie poszczególnych działań.
Zrób sobie prosty formularz:
1. Podaj liczbę dzieci (oczywiście jeśli chcesz dodawać imię i nazwisko to robisz sobie odpowiednie pola)
I przycisk - REZERWUJ.
Po wciśnięciu tego przycisku dodaje się wpis do bazy 'w locie' (jakiś Ajax czy coś) i wyświetla informacja o dokonaniu rezerwacji.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.