potrzebuje pomocy, a mianowicie wyjasnienia, który sposob będzie lepszy, bardziej wydajny i ogólnie nadający się do wykorzystania.
Więc powiedzmy, że mam baze danych o nazwie REKORD, jego struktura to powiedzmy:
id | uid | descr | s1 | s2 | s3
no i chodzi mi o te s1/2/3, wszystkie z nich byly by typu BOOL i ich ilość moze sie powiekszać z czasem, więc przemyślałem to i stwierdziłem, że mozna zrobic kolejną baze danych o nazwie RELATION o strukturze:
rid | s1 | s2 | s3 | s4
LUB
rid | s
gdzie w tej ostatniej wygladaloby to w ten sposob ze jeden rekord z bazy REKORD, moze wystepowac kilka razy i rekordy mogly by wygladac w ten sposob:
23 | 1 11 | 3 11 | 2 23 | 4
z jednej storny jest mi to na rękę, bo mógłbym manipulować tym i np dodać date do bazy RELATION i kazdy rekord mialby wlasna date, jezeli by to tego wymagalo, a raczej takie usprawnienia beda potrzebne, tylko skoro bedzie bardzo duzo rekordow czy ona bedzie wydajna i nie bedzie mulic, mogłby ktos sensownie odpowiedziec?
EDT: Jezeli ktoś nie może sobie tego wyobrazić co mam w głowie dam na przykładzie gry:
FarCRY3, moze byc jednoczesnie (i jest) wydany na Xbox360, PS3 i PC, ale omija go XboxONE i PS4
tak samo jego typ, moze byc RPG, PLATFORM, ale jest SHOOTEREM, jak zrobić to najwydajnej?