Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Wydajność w odczytywaniu rekordow z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Koldy
Witajcie,

potrzebuje pomocy, a mianowicie wyjasnienia, który sposob będzie lepszy, bardziej wydajny i ogólnie nadający się do wykorzystania.
Więc powiedzmy, że mam baze danych o nazwie REKORD, jego struktura to powiedzmy:

1. id | uid | descr | s1 | s2 | s3

no i chodzi mi o te s1/2/3, wszystkie z nich byly by typu BOOL i ich ilość moze sie powiekszać z czasem, więc przemyślałem to i stwierdziłem, że mozna zrobic kolejną baze danych o nazwie RELATION o strukturze:

1. rid | s1 | s2 | s3 | s4

LUB

1. rid | s

gdzie w tej ostatniej wygladaloby to w ten sposob ze jeden rekord z bazy REKORD, moze wystepowac kilka razy i rekordy mogly by wygladac w ten sposob:

1. 23 | 1
  2. 11 | 3
  3. 11 | 2
  4. 23 | 4

z jednej storny jest mi to na rękę, bo mógłbym manipulować tym i np dodać date do bazy RELATION i kazdy rekord mialby wlasna date, jezeli by to tego wymagalo, a raczej takie usprawnienia beda potrzebne, tylko skoro bedzie bardzo duzo rekordow czy ona bedzie wydajna i nie bedzie mulic, mogłby ktos sensownie odpowiedziec?

EDT: Jezeli ktoś nie może sobie tego wyobrazić co mam w głowie dam na przykładzie gry:
FarCRY3, moze byc jednoczesnie (i jest) wydany na Xbox360, PS3 i PC, ale omija go XboxONE i PS4
tak samo jego typ, moze byc RPG, PLATFORM, ale jest SHOOTEREM, jak zrobić to najwydajnej?
Damonsson
Tylko i wyłącznie

Tabela1

id | uid | descr

Tabela2

rid | s

Sensownie to poczytaj o relacjach i wzorcach SQL, w sieci od groma tego.
Greg0
To co wymyśliłeś to relacja wiele-do-wielu i jak najbardziej jest sensowne i wydajne
Koldy
tak myslalem, po prostu chcialem sie upewnić,
dzięki chłopaki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.