Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wybór frameworka i innych rozwiązań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tom1988
Witam,
chciałem się Was poradzić w kwestii wyboru frameworka, ewentualnie innych gotowych rozwiązań, o których wiecie, że istnieją, a które byłyby przydatne w założeniach mojego projektu.

Potrzebuję na czymś postawić pozornie prosty system typu baza linków do zdjęć:
- podział zdjęć na różne kategorie (przyjazne linki)
- miniaturki ze zdjęciami w danej kategorii sortowane po ilości kliknięć lub daty dodania, jakieś przyjazne poruszanie się po podstronach, zastanawiam się nad wykorzystaniem AJAXa (galeria isotope) - każde kliknięcie w miniaturkę otwiera nową zakładkę/okno do oryginalnego serwisu (nie są generowane dodatkowe podstrony)
- funkcja zgłaszania nieaktywnych adresów url
- funkcja proponowania adresów ze zdjęciami
- prosty panel administracyjny z funkcją akceptacji propozycji danego zdjęcia i pobrania na serwer miniaturki (prawdopodobnie ręczne wklejanie adresu url w panelu) oraz oczywiście samodzielne dodawanie nowego.

To pakiet minimum, jestem początkujący w PHP, ale raczej powinienem sobie poradzić w oparciu o jakieś gotowe rozwiązanie. Jak najprościej można by zrealizować ten projekt?

Docelowo chciałbym aby system miał możliwość oceniania zdjęć (opcje sortowania po ocenie również) oraz otwierał linki w ramce niczym wykop.pl z malutką belką na górze gdzie można by głosować nad zdjęciem i zgłaszać nieaktywny link, a także w łatwy sposób zamknąć ramkę.

Dziękuję za ewentualne propozycje z radami na jakim systemie zacząć realizację tego projektu.
ctom
Cytat(tom1988 @ 5.01.2014, 03:37:30 ) *
jestem początkujący w PHP, ale raczej powinienem sobie poradzić w oparciu o jakieś gotowe rozwiązanie. Jak najprościej można by zrealizować ten projekt?

jak to mówią mierz siły na zamiary ... ale po Twoim powyższym stwierdzeniu pozostaje Ci kilka opcji (wg. trudności) :

opcja 1 : skierować się do tego działu

opcja 2 : weź wordpressa i pospinaj pluginy w całość

opcja 3: wybierz framework, który najlepiej Ci pasuje , otwórz edytor i klep....

ps. ja wybrałbym opcję nr 3
tom1988
Od 12 lat mam styczność z PHP, ale nigdy nie nauczyłem się go na poważnie. Zawsze tylko drobne modyfikacje. Krok po kroku patrząc do manuala co i jak działa, jestem w stanie zrobić prawie wszystko.

ad.2:
Myślałem o tym. Problem jednak w tym, że system z punktu widzenia front endu będzie oparty o jQuery, RWD, miniaturki isotope i prawdopodobnie ajax. Nie wydaje mi się żeby dostosowanie tego do wordpressa było proste. Jeśli chodzi o back end, tutaj chyba jest jeszcze trudniej, bo przecież chcę minimalny system, który ma działać tak jak opisałem, może jestem ignorantem w tym temacie, ale również wątpię żeby możliwe było znalezienie wszystkich wtyczek, które dadzą się połączyć w całość i będą robić wszystko według założeń bez poważnej ingerencji.

ad.3:
Chciałem zająć się tym samodzielnie, bo w teorii system nie wygląda na trudny i wyrafinowany, poza tym dużo rozwiązań moich potencjalnych problemów (w postaci gotowych partii kodu) musi być dostępna w internecie. Widzę, że framework yii ma dostępnych dużo pluginów i chyba się na niego zdecyduję.
Szkoda, że nie ma niemalże pudełkowego systemu (albo nie wiem, że istnieje), który spełniałby moje oczekiwania wink.gif
ctom
Cytat(tom1988 @ 5.01.2014, 12:04:12 ) *
Szkoda, że nie ma niemalże pudełkowego systemu (albo nie wiem, że istnieje), który spełniałby moje oczekiwania wink.gif

jest exclamation.gif opcja nr 1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.