Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Ustalenie i scrollowanie diva
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
.rmvb's
Witam serdecznie,
Celem mojego zadania jest uzyskanie przewijania treści strony, w której całość będą stanowiły divy w ilości n.
Będzie również panel nawigacyjny (w górę, w dół), dzięki któremu będzie możliwe przechodzenie pomiędzy divami.
Moj pomysł opiera się na początku, na zliczeniu elementów.
  1. var zmienna = $('.element').length;

Następnie chciałbym, aby każdy z nich, otrzymał swoją własną unikalną klasę (p1, p2, p3).
To działanie w pętli wykonać również nie jest trudne.
Zastanawiam się jednak, jak wykonać samo scrollowanie elementów ( wykorzystujac np $(...).scrollTo(".p1"); ),
w taki sposób, aby skrypt aktualnie pamiętał w którym jestem miejscu i odpowiednio po kliknięciu jednego z dwóch przycisków, manewrował.
  1. $(...).scrollTo("p"+aktualnapozycja -1) lub $(...).scrollTo("p"+aktualnapozycja +1)

Nie wiem również, czy umieszczanie warunków granicznych jest konieczne, ponieważ jeśli odwołam się do elementu, który nie istnieje, działanie nie powinno się wykonać.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu

up
SmokAnalog
Nie wiem czy dobrze rozumiem - chcesz, żeby te przyciski scrollowały ekran do kolejnego diva, czyli tego, który jest tuż za tym aktualnie widocznym? Jeśli tak, to zamiast pamiętać pozycję, lepiej po każdym kliknięciu sprawdzać który z divów jest na widoku. W końcu użytkownicy mogą scrollować też sami, bez użycia tych przycisków.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.