mam tabele "czesci" w bazie, która ma wartości mniej więcej takie (oczywiście tabela zawiera więcej nazw ze sobą nijak nie powiązanych):
nazwa_czesci nr_materialowy zamiennik zarowka12Va 1111 2222 zarowka12Vb 2222 3333 zarowka12Vc 3333 1111 kierownica 4444 5555
i teraz po otrzymaniu nazwy wybieram konkretny nr materiałowy ale chce wyświetlić oprócz tego wszystkie nr zamienników bez powtórzeń, czyli wynik powinien wyglądać tak:
nr materiału:
1111
zamienniki:
2222
3333
// Podlaczenie do bazy //zakladajac ze postem otrzymuje konkretną wartosc - "zarowka12Va" $sql02 = "SELECT nazwa_czesci,nr_materialowy,zamiennik FROM czesci WHERE nr_materialowy='$_POST["nazwa"]';"; $nr = $row02[nr_materialowy]; //pobieram nr czesci // Pobieram zamiennik $a = $row02[zamiennik]; // zmienna ta przyjmuje 1 wartość 2222 // i teraz chcę wyświetlić wszystkie nr materiałowe zamienników bez powtórzeń $main1 = $row02[nr_materialowy]; $b = 1; while ($a !=0) { if ($main.$b = $a) { break; } else { $sql03 = "SELECT nr_materialowy,zamiennik FROM czesci WHERE nr_materialowy='$a'"; $a = $row03[zamiennik]; $main.$b = $row03[zamiennik]; } $b++; }
jezeli wyrzuce zmienne $main i $b i zostawie to co jest w else, zapętla mi się pętla a chcę aby się skończyła jeżeli już taki materiał wyświetliłem
powyższe wyświetla mi tylko 1 zamiennik i niestety nie mogę znaleźć gdzie robię błąd?
poproszę o sugestię
dzięki
pozdrawiam