Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Przenoszenie posta do nowego linku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MaffSound
Witam. Zastanawiam się jak zrobić, aby po kliknięciu na tytuł posta, na stronie głównej przeniosło do tego tematu. Posty mam dodawane do bazy danych. Myślałem aby to zrobić za pomocą jakiegoś pobierania id i wpisywania go ale nie wiem jak. Morze przedstawię moją wizję...
  1. //pobieranie danych...
  2. echo '<a href="http://maffsound.pl/?post='.$r[0].'>...</a>'

Można by było tak ale posty ciągle będą dochodzić a ja chcę je wyświetlać na stronie głównej i stronie postu (strona postu czyli strona gdzie można dodawać komentarze). Mam nadzieje że jakoś wyjaśniłem ten temat. Można zobaczyć jak to wygląda na www.maffsound.pl. Także po kliknięciu na tytuł ma przenosić na dany post. Jak to zrobić?
nospor
Cytat
Można by było tak ale posty ciągle będą dochodzić a ja chcę je wyświetlać na stronie głównej
No i? Generuj te liste dynamicznie z bazy - i po problemie

Przenosze
MaffSound
No okej, ale jak to zrobić?
nospor
Normalnie, tak jak teraz wyswietlasz sam tytul posta, to zamiast wyswietlac sam tekst tytulu, to robi z niego linka

ps: zdajesz sobie sprawe, ze na swojej stronie wkladasz kilku megowe zdjecia i kodem html "robisz z nich miniature"?? Toz to nie dosc ze wazy tone to laduje sie 3 dni:/
MaffSound
Wiem że robi linka tylko nie wiem jak to zrobić... Jakaś wskazówka może?

PS. Dzięki, już je zmniejszam
nospor
zamiast:
echo $row['title'];
ma byc:
echo '<a href="http://maffsound.pl/?post='.$row['id'].'>'.$row['title'].'</a>';

gdzie $row to aktualnie wyswietlany rekord
MaffSound
To już tak mniej, więcej miałem zrobione... Ale mi chodzi o to wyświetlanie, może nie jasno rozpisałem... Bo cały problem z tym wyświetlaniem, o to chodziło z tym dynamicznym wyświetlaniem...
nospor
No ale jaki problem? Na stronie gdzie chcesz wyswietlic dany post, bierzez z GET jego ID i wyswietlasz posta
MaffSound
Plik posty.php czyli ten co wyświetla wszystkie posty na głównej...
  1. include ('db_login.php');
  2.  
  3.  
  4. $baza = mysql_query ( "SELECT * FROM posty ORDER BY id DESC" ) or die ( 'Błąd zapytania' );
  5.  
  6. while($r = mysql_fetch_array($baza)){
  7. echo '
  8. <div id="blok">
  9. <div class="komentarz">
  10. a
  11. </div>
  12. <div class="tytul-glowny">
  13. <div class="tytul">
  14. <a href="http://maffsound.pl/?post='.$r[4].'">'.$r[0].'</a>
  15. </div>
  16. <div class="autor-data">
  17. by '.$r[2].'
  18. <div class="data">'.$r[3].'</div>
  19. </div>
  20. </div>
  21. </div>
  22. '.$r[1].'
  23. ';
  24. }

Nie wiem czy potrzebny ale nadal nie wiem jak to zrobić... Próbowałem ale nie wiem. Może przenosić do innego pliku? Proszę o przykładowy kod..
Turson
Jak już masz www.adres.pl/index.php?post=123
to w $_GET['post'] masz id tego posta czyli 123 i wedle tego możesz pobrać cokolwiek chcesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.