Witajcie. Wczoraj przypadkowo usunąłem bazę MySQL. Zainstalowałem ją ponownie, ale nie mogę szię z nią połączyć za pomocą PHP. Pojawia mi się taki oto komunikat:
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /home/user/Publiczny/ksiazki/connect.inc on line 5
Znalazłem podobny temat na tym forum: click i stosowałem się do zawartych tam informacji, ale niestety nic to nie dało. Próbowałem też usunąć wszystko, tzn. PHP, Apache, MySQL, itp za pomocą Synaptica razem ze wszystkimi plikami konfiguracyjnymi, a następnie zainstalować ponownie. Musiałem ustawić nowe hasło roota, ale wszystkie, utworzone wcześniej bazy zostały nienaruszone, podobnie jak problem. Mniej więcej tak wyglądała w moim przypadku modyfikacja pliki PHP.ini
  1. ; extension=msql.dll

; extension_dir = "./"
zamieniłem na
  1. extension=msql.dll

1. ; extension_dir = "./ext"
- wydaje mi się, że tutaj może leżeć pies pogrzebany. Nie wiem, gdzie znajdują się te pliki dll. Jeśli dobrze rozumiem i w tym momencie próbuje się wskazywać interpreterowi scieżkę etc\PHP5\ext to takiego folderu po prostu nie ma. W ogóle w folderze PHP5 nie ma żadnych plików dll.

Nie wiem, gdzie ścieżkę znaleźć w phpinfo. Sekcja extension_dir pokazuje mi ścieżkę /usr/lib/php5/20090626+lfs. W tym folderze znajduje się jedynie plik pdo.so
Z góry dziękuję za pomoc smile.gif