PHP znam trochę, ale na pewno nie tak dobrze jak Wy!
Nie stworzyłem tego formularza sam, został on ściągnięty z sieci. Dodałem tylko do niego pole Tel.
W tym formularzu mam kilka zmiennych. Najważniejsze dla mnie mnie to $formEmail oraz $formTel. Zależy mi na tym, aby formularz wysyłał e-mail'a, wtedy i tylko wtedy, gdy przynajmniej jedno pole jest wypełnione. Podejrzewam, że będzie trzeba trochę więcej zmienić, niż tylko dodać if w odpowiednim miejscu, ponieważ w tym momencie formularz wyświetla "Proszę podać swój adres e-mail", gdy się go nie wpisze. Podanie telefonu też ma wystarczyć. Oczywiście obydwa pola wypełnione również wysyłają formularz.
Mam nadzieje, że mój problem opisałem w miarę jasno

<?php } else { //twoje dane $email = 'jan@wp.pl'; //dane z formularza $formName = $_POST['formName']; $formEmail = $_POST['formEmail']; $formText = $_POST['formText']; $formTel = $_POST['formTel']; //--- początek funkcji weryfikującej adres e-mail --- function checkMail($checkmail) { if(filter_var($checkmail, FILTER_VALIDATE_EMAIL)) { return true; }else{ return false; } } else { return false; } } //--- koniec funkcji --- if(checkMail($formEmail)) { //dodatkowe informacje: ip i host użytkownika $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; $host = gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR']); === FALSE ? 'http' : 'https'; $host = $_SERVER['HTTP_HOST']; $script = $_SERVER['SCRIPT_NAME']; $params = $_SERVER['QUERY_STRING']; $currentUrl = $protocol . '://' . $host . $script . '?' . $params; //tworzymy szkielet wiadomości //treść wiadomości $mailText = "Treść wiadomości: \n$formText \n\nOd: $formName \n\ne-mail: $formEmail \n\ntelefon: $formTel \n\n($ip, $host)\nLink: $currentUrl"; //adres zwrotny $mailHeader = "From: $formName <$formEmail>"; //funkcja odpowiedzialna za wysłanie e-maila //komunikat o poprawnym wysłaniu wiadomości echo 'Wiadomość została wysłana, <a style="font-size:16px;" href="dzial_hydroizolacje_dachow_EPDM.html">POWRÓT</a> '; } else { echo 'Proszę podać swój adres e-mail, <a href="dzial_hydroizolacje_dachow_EPDM_kontakt.php">POWRÓT</a>'; } } else { //komunikat w przypadku nie powodzenia } } ?>