Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zastosowanie cookies przy download
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
emumax
Witajcie ,prowadze strone z downloadem , i sponsor dziś do mnie sie przyczepił że zbyt wiele transferu idzie na moją strone , i nakazał mi ograniczyć transfer.A więc pomyślałem , o skrypcie ... który umożliwia ściągniecie pliku (np nazwa.zip) raz w ciągu 15 min.Mam problem z napisaniem tego skryptu ... czy mógł by ktoś pomóc ... był bym bardzo bardzo wdzięczny.
bela
najprostszy sposób to ciacho, ustawiasz je na 15 minut i jesli istnieje to pobranie nie jest mozliwe
emumax
Cytat(bela_666 @ 2004-11-12 19:12:09)
najprostszy sposób to ciacho, ustawiasz je na 15 minut i jesli istnieje to pobranie nie jest mozliwe

a jak takie cookies napisac ? i jak napisac skrypt sprawdzający czy takie "ciacho" jest na dysku.Z góry dziękuje
slepy
  1. <?php
  2. setcookie(&#092;"nazwa\",\"wartosc\",time()+3600*3);
  3. ?>

Ustawi ciasteczko o nazwie = nazwa z wartoscia = wartosc na czas 3 h

żeby sprawdzić czy ciacho jest:
  1. <?php
  2. if($_COOKIE['nazwa'])
  3. {
  4. echo(&#092;"Nie możesz już sciągać\");
  5. }
  6. else
  7. {
  8. // tresc kodu
  9. }
  10. ?>

Pozdrawiam
emumax
dziękuje , jeśli jesteś z Wrocka to masz u mnie piwo ..
Vengeance
tylko ze to nie pozwoli na sciagniecie tego samego pliku przez danego usera w ciagu 15 minut. a raczej malo kto sciaga ten sam plik kilka razy smile.gif

jesli miales na mysli aby dany plik mozna bylo sciagnac raz na 15 minut (przez kogokolwiek) to musisz miec jakas baze danych z informacją o plikach i tam np. trzymac date ostatniego sciągniecia pliku. jesli jest mniejsza niz 15 minut to nie pozwalasz na sciagniecie. jesli jest wieksza to otwierasz plik przez fopen() i odsylasz jego "tresc" do uzytkownika.
emumax
Cytat(Vengeance @ 2004-11-13 20:51:23)
tylko ze to nie pozwoli na sciagniecie tego samego pliku przez danego usera w ciagu 15 minut. a raczej malo kto sciaga ten sam plik kilka razy smile.gif

jesli miales na mysli aby dany plik mozna bylo sciagnac raz na 15 minut (przez kogokolwiek) to musisz miec jakas baze danych z informacją o plikach i tam np. trzymac date ostatniego sciągniecia pliku. jesli jest mniejsza niz 15 minut to nie pozwalasz na sciagniecie. jesli jest wieksza to otwierasz plik przez fopen() i odsylasz jego "tresc" do uzytkownika.

nie chodzi mi o zane bazy danych biggrin.gif , poniewaz korzystam z jportala , i w nim nie jest raczej zapisana data godzina itp ostatniego pobrania , prosze o wytłumaczenie na przykładzie " mam plik tapety.zip i chce zrobić takie coś aby mozna było pobrac plik (klikajac na link) raz w ciągu 15 min ... po następnym kliknięciu , pojawiał by sie komunikat "zaczekaj 15 min aby pobrać plik" ... jedna z osob częściowo mi pomogła pisząc formułe cookies , ale co do skryptu php cos mi nie pasuje ... poniewaz jest tam warunkowanie jesli jest cookies to pojawia sie napis jakiś tam , a brakuje mi tego gdy nie ma skryptu , to pobiera plik tapety.zip.
Jeśli namotałem przepraszam.Z góry dziękuje
.dragonfly
Zmien temat na taki ktory bedzie pasowal do twojego problemu. Inaczej zablokuje.
emumax
Cytat(kAzu^ @ 2004-11-13 22:29:52)
Zmien temat na taki ktory bedzie pasowal do twojego problemu. Inaczej zablokuje.

temat poprawiony biggrin.gif i zarazem prosze o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.