Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzic czy istnieje dana tabela
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawel_grudziadz
Witam mam pilna prosbe... czy moge jakos sprawdzic czy w bazie danych istnieje jakas tabela np. chce sprawdzic czy w bazie danych istnieje tabela "kontakt" czy moge to zrobic za pomoca istrukcji warunkowej if questionmark.gif jesli ktos wie jakto zrobic prosz odpisac na ten post. pozdrawiam
sf
  1. SHOW TABLES LIKE 'nazwa'
pawel_grudziadz
czy moglbys mi napisac jakis maly skrypt abym zobaczyl jak to dziala ?
sf
Najlepiej to sobie odpal tą komendę spod mysql ...

Jak nie to manual i jest taka fajna funkcja :

mysql_list_tables" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

tam masz caly przykladowy skrypt
pawel_grudziadz
nie kumasz , chodzi mi o to ... robie sobie skrypt, php z mysql, i na poczatku po polaczeniu sie z baza danych po wybraniu jakiegos dzialu skrypt ma sprawdzic czy taka tabela istnieje w bazie danych jesli nie istnieje to ja tworzy.
sf
Nie kumam bo nie jestem żabą biggrin.gif Pozatym to Ci zwróci tablice jakie są w bazie danych, wystarczy sprawdzić czy jest ta, którą chcesz. Jeżeli nie ma to tworzysz tą tablice... Więc czego ja to nie rozumiem? Wracająć jednak do mojego pierwszego rozwiązania...

1. <?php
  2.  
  3. $result = mysql_query('show tables like \"nazwa\"');
  4. $num_rows = mysql_num_rows($result);
  5.  
  6. if($num_rows) {
  7. echo 'tabela istnieje';
  8. }
  9. else {
  10. /* stworz sobie ja, chodz i tak powinien to robic skrypt instalacyjny, a nie przy
  11. wyborze dzialu */
  12. }
  13. ?>

Poprostu nie umiesz myśleć ani korzysać z dokumentacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.