Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jareks
Witam. Mam dwa pytania.

Informacje z formularza (komentowanie newsów) pobieram za pomocą polecenia
  1. <?php
  2. $tresc = mysql_real_escape_string(HTMLSpecialChars($_POST['tresc']));
  3. ?>

i dalej zapytanie do bazy. Zabezpiecza mnie to przed urzywaniem kodu html i cudzysłowów. Jednak na stronie wygląda to później tak:
<meta http-equiv=\\\"Content-type\\\" content=\\\"text/html;charset=utf-8\\\">
Czy da się jakoś uniknąć tych ukośników? (\)

Drugie pytanie tyczy się przejścia do następnej lini. W tej chwili pisząc newsa muszę urzywać do tego celu poleceń html (<br>). Jak zrealizować automatyczne zapisanie przejścia do następnej lini (kliknięcie klawisza enter)? (tak jak na tym forum).

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam, Jarek.
czachor
Odnośnie drugiego pytania: nl2br" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
sf
Odnośnie pierwszego pytania ...

Cytat
Note:  If magic_quotes_gpc is enabled, first apply stripslashes() to the data. Using this function on data which has already been escaped will escape the data twice.
jareks
Cytat(sf @ 2004-11-15 19:00:17)
Odnośnie pierwszego pytania ...

Cytat
Note:  If magic_quotes_gpc is enabled, first apply stripslashes() to the data. Using this function on data which has already been escaped will escape the data twice.

A po naszemu? Na chłopski rozum.
Kuziu
Jeżeli magic_quotes_gpc są włączone w ustawieniach server'a ... funkcja stripslashes() doda kolejne slashe ... i będą one zduplikowane...

czyli Twój server domyślnie dodaje slashe i nie musisz ich już sam dodawać.
jareks
Właśnie troszkę o tym poczytałem. Wasze podpowiedzi plus to co doczytałem sam rozjaśniły mi problem.
Wyeliminowałem błędy, o których pisałem. Jestem usatysfakcjonowany Waszymi wskazówkami.
Serdeczme dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.