Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka msql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kiki
Witam, mam problem (jeżeli jest gdzieś coś podobnego to przepraszam, ale przeszukałem na prawdę dużo stron i nie znalazłem odpowiedzi)

Mam taki kod:
$zapytanie="SELECT * FROM `spis` where (`branza`='".$metoda_szukania."' OR `branza`='".$metoda_szukania."'='wszystkie' like '".['a;e;i;o;u']."') AND `nazwa` like '%".$_POST['nazwa']."%' AND `miejscowosc` like '".$_POST['miejscowosc']."' AND `nazwisko` like '%".$_POST['nazwisko']."%'";

i chodzi mi to o to: (`branza`='".$metoda_szukania."' OR `branza`='".$metoda_szukania."'='wszystkie' like '".['a;e;i;o;u']."') nie potrafię wykombinować co zrobić, żeby były takie warunki:
jeżeli w metodzie szukania (tam można wybrać różne branże) będzie tam konkretna branża to nich ją wyszuka,
A jeśli będzie tam wpisane 'wszystkie' to niech pokaże wszystkie

I dlatego to OR tam nie pasuje, ale jestem początkującym i nie wiem jak z tego wybrnąć. Próbowałem zrobić coś z if, ale nie wyszło :/
Bo jak jest tak to wyszukuje wszystkie branże nawet jak jest wpisana konkretna.
nospor
Cytat
A jeśli będzie tam wpisane 'wszystkie' to niech pokaże wszystkie

Jak ktos wybierze WSZYSTKIE, to poprostu nie dodawaj nic do warunku zapytania.

przenosze
kiki
Dzięki smile.gif
Ale jak wyszukuję wszystkie to teraz żadnego nie pokazuje :/
nospor
Bo bo masz kupe ANDow i pewnie warunek nie jest spelniony....

Prosze, tak sie buduje warunki wyszukiwarki:
http://nospor.pl/wyszukiwarka-zapytanie-za...d-warunkow.html
kiki
ok, dzięki musiałem jeszcze poprawić index i zamienić z tego wzoru z tej strony tam = na like i już działa jak należy smile.gif
Jeszcze raz dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.