Witam,
Wertuję od czasu jakiegoś dłuższego internet w poszukiwaniu zapytania które wybierze mi tylko rekordy, w których dana wartość kolumny nie została wykorystana w innych rekordach. Wszędzie trafiam na SELECT DISTINCT ale to z ząłożenia jest dla mnie bezużyteczne jako, że pokaże mi wszystkie wartości wywalając duplikaty. Ja natomiast chcę wyciągnąć wszystkie wartości KTÓRE NIE POSIADAJĄ duplikatu i TYLKO te wartości wywalając te, które duplikaty posiadają - najlepiej w ogóle by było gdybym mógł dać warunek NIE ZAWIERA a nie NIE JEST RÓWNE jako, że dokładnie chodzi mi o wyciąganie rekordów z adresami email (VARCHAR) gdzie czasem w polu są dwa lub więcej adresów. Coś jak SELECT UNIQUE choc w MySQL nie ma takiego zapytania bo UNIQUE można użyć tylko przy tworzeniu tabeli.
Oczywiście mogę to zrobić w PHP+MySQL za pomocą pętli ale uważam, że nie po to są silniki baz danych żeby kodować to w PHP.
Moje pytanie do mądrzejszych ode mnie w MySQL brzmi:
Czy istnieje (i jeżeli tak to jakie) jedno zapytanie pozwalające wyciągnąć wartości, które się nie powtarzają (lub najchętniej nie zawierają) w innych rekordach.