mirobor
21.05.2014, 16:37:29
Witam,
Mam prosty formularz [POST]-tylko checkbox'y, w którym spośród 50 filmów userzy głosują na 5 -wg nich najlepszych. Walidację po stonie klienta napisałem w js. Próbuję napisać walidację w php i mam zagwostkę jak to zrobić najlepiej.
Z formularza wychodzi 5 zmiennych. Ponieważ to tylko chceckboxy pomyślałem, że całą walidację wystarczy oprzeć na policzeniu, czy nie przesłano więcej niż 5 zmiennych.
Czy to słuszna koncepcja? I ja je policzyć?
Pozdrawiam
nospor
21.05.2014, 16:41:06
checkboxom nadawaj nazwe tablicową, czyli
....name="nazwa[]"...
wowczas w php dostaniejsz tablice
print_r($_POST['nazwa']);
Jesli ta tablica będzie miala wiecej niz 5 elementow, znaczy ze zaznaczono wiecej niz 5 checkboxow
johny_s
21.05.2014, 16:41:23
do policzenia pewnie wystarczy zwykły count
ale oprócz tego wypadało by sprawdzić czy głosują na istniejące filmy i czy nie głosują po raz n-ty
mirobor
21.05.2014, 23:12:52
Cytat(johny_s @ 21.05.2014, 17:41:23 )

do policzenia pewnie wystarczy zwykły count
ale oprócz tego wypadało by sprawdzić czy głosują na istniejące filmy i czy nie głosują po raz n-ty
czy nie głosują po raz n-ty - to oczywiste, sprawdzam z użyciem db
czy głosują na istniejące filmy - tego nie rozumiem, możesz rozwinąć?
johny_s
21.05.2014, 23:22:15
Nie wiem co tam przekazujesz w poście ale obstawiam, że jakieś id, a ktoś się może bawić i wrzucać jakieś id które nie istnieje ew. do zablokowanych filmów
mirobor
22.05.2014, 10:21:07
Nieistniejące id przewidziałem, ale faktycznie podmiany id w POST nie wziąłem pod uwagę.
Dane z formularza zapisywane są w zmiennej jako id checkboxów:
$z ='[1][3][7][9]';
Jak sprawdzić, czy każdy z poszczególnych elementów [x] występuje tylko raz w stringu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.