Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: struktura plikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
invx
niby taki banalny problem, a nie wiem jak zrobic zeby kod byl potem czytelny, latowsc modyfikacji, szybkosc dzialania.
Zmiennymi $_GET wysylam do pliku np news.php, jaka akcja ma byc wykonana np. mode=czytaj, albo usun, i jak jest potrzeba to dodatkowo ze id=3, ze md=komentarze, albo ze mode=dodaj, md=save.
potem a takim plku, mam zanicludowany naglowek, menu, i IF'y z mozliwosciami $_GET, i includuje co trzeba z roznych plikow, jak jest np. czytaj to includuje plik odczyt.pl i wyswietlam funkcje czytaj().

moj problem, a wlasciwie dylemat, to jak porodzzielac te pliki kture includuje, czyli jak zrobic podzial. Czy np. plik odczyt.php i w nim mam wszystko do odczytu newsa. Drugi plik save.php, i w nim wszytsko co do zapisu, ale w takiej sytuacji jak rozdzielic, dodawanie z edycja questionmark.gif macie jakies propozycje na strukture plikow ?
M4chu
w pliku news.php includowalbym naglowki itp + np news.funkcje.php, a w nim funkcje dodaj(), edytuj(), usun() itp, pozniej switch($_GET['mode']) i zaleznie od parametru news.dodaj.php itp.
invx
tez tak chcialem, tylko ... edytuj sklada sie z edytuj-pobierz edytuj wyswietl edytuj-zapisz
i edytuj wyswietl to wykorzystuje funkcje z noralnego odczytania newsa ..
hwao
oop tongue.gif i bedzie ladnie ;-)

A jazeli nie to zrob sobie 3 funckje i w nich argumenty i zalanczaj to co trzeba...
invx
oop odpada, a to drugi mogl bys rozwinac .. ?
hwao
np
  1. <?php
  2.  
  3. edytuj_cos( $id )
  4. {
  5.  if()
  6.  {
  7. // formularz
  8.  }
  9.  else
  10.  {
  11. // zapis
  12. }
  13. }
  14. ?>

Itp... mozna to bardziej udynamicznic.. ale tam jak sobie chcesz
i fe funckje trzymac w osobnych plikach
invx
heh, to takich rzeczy uzywam teraz, pozastaje mie jedna watpliwosc, czy lepiej bedzie jesli kazda funkcja bedzie w swoim pliku czy w jednym pliku kilka funkcji. Mi sie wydaje ze lepsze to pierwsze rozwiazanie, bo szybciej sie zaincluduje 50 linijek niz 500
hwao
: >
podziel to tak zebys nie musial np 2 razy pisac podobnej rzeczy (zapis odczyt itp) na funkcje odpowiednie i tak dalej...
jak chcesz latow znajdywac co ci trzeba to ponazywja odpowiednio pliki i w nich funkcje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.