Szymas
2.10.2014, 17:04:45
Witam.
Chciałbym zrobić coś takiego jak w grach przeglądarkowych. Użytkownik wybiera jakąś opcję i po upływie np. 15 minut zostaje zmodyfikowany obiekt w bazie danych. Czytałem, że można do tego wykorzystać CRON'a, ale nie wydaje mi się to specjalnie wygodnym rozwiązaniem, gdyż musiałbym go co chwila ustawiać.
Damonsson
2.10.2014, 20:04:00
Informacja o tym, że obiekt został zmodyfikowany, jest potrzebna tylko i wyłącznie, gdy chce się operować na tym obiekcie i wtedy trzeba to zaktualizować, sprawdzając czy aktualna data jest jest większa od daty zapisanej podczas polecenia modyfikacji obiektu + 15 minut. Po co obciążać serwer aktualizowaniem obiektu, który ktoś zmodyfikował i nigdy w życiu już się nie zalogował, ani nikt inny nie skorzystał/wyświetlił/czy cokolwiek innego zrobił z tym obiektem.
Szymas
7.10.2014, 15:31:34
A jeżeli chciałbym zrobić coś takiego, że gracz rekrutuje jednostkę i ona się pojawia po upływie np. 5 minut. Inny gracz może zaatakować w momencie gdzie utworzone powinno być dodatkowe powiedzmy 30 jednostek. Zmienia to całkowicie obraz gry. Chciałbym aby mimo obciążeń wszystko funkcjonowało nawet jeżeli gracz nie będzie zalogowany.
Pyton_000
7.10.2014, 16:34:14
Podczas wykonywania akcji na obiekcie sprawdzasz go czy jest aktualny, jak nie to update i wykonujesz coś.
Czyli Gracz ustawia produkcję w stoczni. Zakończenie po 15 min.
Po 16 min inny gracz chce zaatakować tego gracza. Musi dostać info o jednostkach. Wywoływana jest akcja sprawdzająca stan obiektu i podjęcie innych działań.
Szymas
10.10.2014, 11:53:13
Też o tym myślałem. Myślałem, że będą to jakieś bardziej zaawansowane techniki ale jak to mawiał jeden ze starożytnych filozofów "Prostota jest kluczem"

Dziękuje bardzo za pomoc i lecą plusiki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.