Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Przenoszenie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adam882
Witam!

Niedługo planuję przenieść swoją stronę z wirtualnego serwera XAMPP na normalny, zewnętrzny serwer. O ile sięgam pamięcią, to zawsze miałem problem z krzaczkami i kodowaniem bazy po jej wgraniu. Chciałbym tego uniknąć, odpowiednio przygotowując bazę przed jej wgraniem.
Jedyną metodę jaką wymyśliłem (trochę prymitywną i obciążającą serwer) jest zamiana znaków z polskich na specjalne wyrażenia przed wyeksportowaniem bazy (np. ą =>#1# , ę =>#2#, ł =>#3# itp.) , a następnie po wgraniu bazy powrót do polskich znaków.

Ostatnio znalazłem takie zalecenie:
zmiana metody porównywnia napisów na "utf8_polish_ci", następnie mysqli set_charset utf8 i ustawienie kodowania utf-8 w plikach i w znaczniku <meta>. Nie testowałem, czy to działa.

Czy znacie może jakiś sprawdzony sposób, dzięki któremu po zaimportowaniu bazy będą widoczne polskie znaki ? A może sposób przedstawiony wyżej jest według was dobry ?
ghost1511
A nie możesz po prostu zrobić backupu danych i przywrócić go na odpowiedniej bazie np. przez phpMyAdmin?
Pyton_000
konsola -> mysqldump -> server -> 'mysql ... < import.sql'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.