Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Tworzenie nowych kolumn, metody zapisywania do kolumn
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szahmatt
Witam serdecznie wszystkich,
od jakiegoś czasu piszę program dla mojego znajomego, który ma małą firmę i chciałaby mieć bazę swoich klientów oraz ich składek z datami.

Chciałem to stworzyć w taki sposób że do poszczególnego miesiąca wpisują się następne wpłaty.
Jednak napotkałem problem z nowym rokiem. Mój znajomy chciałby żeby stare składki się nie kasowały tylko żeby zostawały i tutaj zaczynają się dla mnie schody.

Miałoby to wyglądać jak na obrazku: To na czerwono to efekt który chciałbym uzyskać, czyli jak by od nowa wprowadzanie do jednej kolumny, pod już jednym wpisem.

Chciałbym prosić o radę w jaki sposób to osiągnąć, czy na sztywno stworzyć powiedzmy kolumnę "styczen2015", "luty2015" itd. i np. 3-4 lata do przodu to zrobić. Czy może wstawiać te daty itd do jednej kolumny powiedzmy 255 znakowej i oddzelać je jakoś średnikami.

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc, bo nie mam pomysłu jak inaczej można byłoby to zrobić niż na sztywno.
nospor
Mają byc dwie tabele w bazie:

Tabela KLIENT z polami
ID
IMIE
NAZWISKO
ADRES
itp

Tabela SKLADKA z polami
ID
ID_KLIENTA - wskazuje na ID klienta, ktory oplacil daną skladkę
DATA - pole z datą opłacenia. Jesli nie interesuje cię godzina, to pole ma to miec typ DATE. Jesli interesuje cie tez godzina, to typ DATETIME
KWOTA - pole typu MEDIUMINT. tutaj bedzie podana wartosc wplaconej skladki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.