Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Struktura forum
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Raito
Witam

Moja baza danych wygląda tak:

topics:

id(A_I)|title|section

answers:

id(A_I)|id_topic(KEY)|time|content

Moje pytanie jest następujące: w jaki sposób przy dodawaniu tematu zapisał się w tabeli answers id tematu?questionmark.gif

Próbowałem tak, choć chyba nie do końca zrozumiałem działanie tej funkcji, ponieważ zapisuje mi do bazy 0.
nospor
Po dodaniu tematu masz pobrac jego nowo utworzone ID przy pomocy LAST_INSERT_ID i to otrzymane ID masz uzywac przy tworzeniu posta zaraz potem
Raito
Czy robię dobrze jeśli pierwszy post daję również do tabeli answers, a tylko informacje o temacie do topics?
Pyton_000
Jeżeli zakładasz nowy temat to dodajesz dane o temacie do topics, po dodaniu masz pobrać jego ID i zapisać post w answers razem z odpowiedzią.

Dodając odpowiedź znasz już ID tematu na który odpowiadasz, więc nie musisz już pobierać jego ID.
Raito
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj:
przy wyświetlaniu tematów z bazy chciałbym żeby obok nazwy pokazała się ilość odpowiedzi, ale nie wiem jak to zrobić, by dla każdego pojawiło się osobno... Mógłby mnie ktoś nakierować w jaki sposób to zrobić? Użyć COUNT, czy przy dodaniu posta pobrać ich ilość dla danego tematu i zwiększyć o jeden?
rad11
W petli gdzie wyswietlasz odpowiedzi, temat itd. mozesz dodac zmienna pomocnicza ktora bedzie iterowac po kazdej odpowiedzi i na sam koniec wstawic ja obok tematu, lub zrobic funkcje ktora bedzie pobierac w parametrze id_tematu i zliczac komentarze na tej podstawie.
nospor
Najpraktyczniej bedzie jesli przy temacie bedziesz mial pole ILOSC i tam przechowywal aktualna liczbę postow.
Jesli jednak robisz to na jakies zaliczenie na studia czy cos w ten desen, to mogą się przyczepic do takiero rozwiązania i wowczas musisz robic normalnei group by i COUNT
Raito
Dzięki za pomoc smile.gif

@nospor:
ps. gimnazjum tongue.gif
nospor
Acha... wybacz, ze potraktowalem cię jak rozumną istotę.... tongue.gif
Raito
Nic się nie stało wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.