Mam taki problem. Chcę podczas rejestracji wrzucić podane informacje przez użytkownika do bazy danych. Następnie na podstawie tych informacji chcę pobrać id, które jest auto incremente, aby umieścić je w innych tabelach, które będą się odnościć do uzytkownika.
Próbowałem już wielu sposobów na sformułowanie pytania. Dodawałem zapostrofy, cuydzysłowy, kasowałem AND, dodawałem OR lub nic nie wstawiałęm pomiedzy parametrami - i nic. Nie wiem o co chodzi. Dwa pytania działają tak jak nalezy, tylko drugie w kolejności nic nie robi. Nie wyskakuje nawet żaden błąd, chociaż mam ustawione Exeptions.
$nazwa= '1'; $email= '2'; $haslo1='3'; $pytanie = $polaczenie->prepare("INSERT INTO `endo_uzytkownicy` (`nazwa_uzytkownika`, `email_uzytkownika`, `haslo_uzytkownika`, `data_rej_uzytkownika`) VALUES ('".$nazwa."', '".$email."', '".sha1($haslo1)."', '".$data."')"); if ($pytanie->execute()) { $wynik_zapis_bd = 'dobrze'; } else { $wynik_zapis_bd = '<p class="blad">Nie udało się zarejestrować nowego użytkownika.<br /> Spróbuj ponownie później lub zgłoś to do obsługi technicznej.</p><br />'; } if ($wynik_zapis_bd === 'dobrze') { $pytanie = $polaczenie->prepare("SELECT id_uzytkownika FROM `endo_uzytkownicy` WHERE: nazwa_uzytkownika=:param1 email_uzytkownika=:param2 haslo_uzytkownika=:param3 LIMIT 1"); $pytanie->bindValue(':param1', $nazwa, PDO::PARAM_STR); $pytanie->bindValue(':param2', $email, PDO::PARAM_STR); $pytanie->bindValue(':param3', sha1($haslo1), PDO::PARAM_STR); if ($pytanie->execute()) { $wynik_zapis_bd = 'dobrze'; while ($wynik = $pytanie->fetch(PDO::FETCH_ASSOC) { $id = $wynik['id_uzytkownika']; } } else { $wynik_zapis_bd = '<p class="blad">Nie udało się zarejestrować nowego użytkownika.<br /> Spróbuj ponownie później lub zgłoś to do obsługi technicznej.</p><br />'; } } if ($wynik_zapis_bd === 'dobrze') { $pytanie = $polaczenie->prepare("INSERT INTO `endo_uzytkownicy_osobowe` (`id_uzytkownika`, `nazwa_uzytkownika`) VALUES (':param1', ':param2')"); $pytanie->bindValue(':param1', $id, PDO::PARAM_STR); $pytanie->bindValue(':param2', $nazwa, PDO::PARAM_STR); if ($pytanie->execute()) { $wynik_zapis_bd = 'dobrze'; } else { $wynik_zapis_bd = '<p class="blad">Nie udało się zarejestrować nowego użytkownika.<br /> Spróbuj ponownie później lub zgłoś to do obsługi technicznej.</p><br />'; } }