Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][JavaScript] FadeIn na divie przy scrollowaniu w jQuery, albo CSS?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
markez07
Zrobiłem sobie menu z "position: fixed" i chciałbym żeby po rozpoczęciu scrollowania w dół pojawiało się tło dla menu, a gdy wrócę na sam± górę to tło ma zanikać.
Wiem, że w CSS można zrobić pojawiania się tła, ale nie mam pojęcia jak to wykonać żeby tło zaczęło pojawiać się po rozpoczęciu scrollowania, a nie po załadowaniu strony. Wiem, że w jQuery jest taka funkcja jak scroll(), ale niestety nie wiem jak jej użyć.

Dzi¶ zacz±łem czytać o jQuery i jeszcze paru rzeczy nie mogę zrozumieć, a raczej funkcji i sposobu w jaki można je wykorzystać. Znacie może jak±¶ dobr± stronę z dobrze opisanymi funkcjami jQuery i co najważniejsze przykładami? To co ja znalazłem nie jest tak dokładne jakbym chciał i nie ma wielu przykładów.
Rochu
  1. var element = $("#id_menu");
  2. var menuBg = false;
  3.  
  4. function changeBgMenu(sTop) {
  5. if(sTop > 0 && menuBg == false) {
  6. element.css("background", "tutaj_wartosci_dla_tla");
  7. menuBg = true;
  8. } else if(sTop == 0 && menuBg == true) {
  9. element.css("background", "none");
  10. menuBg = false;
  11. }
  12. }
  13.  
  14. $(document).on('scroll', function(){
  15. var scrollTop = $(window).scrollTop();
  16. changeBgMenu(scrollTop);
  17. });

Pisane z głowy, ale błędów nie widzę, powinno bez problemu zadziałać. Niestety nie znam żadnych dobrych stronek o jquery bo ich nie potrzebuję, jak raz się pozna jquery to jedyne co potrzebne to oficjalna dokumentacja ;P

//edit: poprawka
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.