Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Grupowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dani1
Mam taki problem. Otóż moje zapytanie pobiera wszystko prawidłowo, grupuje według czasu dodania wiadomości, ale problemem jest to, żeby z grupy wiadomości wybrało ostatnią czasowo wiadomość, bowiem zapytanie pobiera pierwszą dodaną, nie zaś ostatnią. Czy ktoś ma jakąś wizję jak to zmienić? Oto zapytanie:

1. SELECT `czaswyslania`, `nadawca`, `tresc`, `login`, `thumb` FROM `mess`,`users` WHERE `mess`.`odbiorca` = '10000' AND `users`.`id` = `mess`.`nadawca` GROUP BY `nadawca` AND `tresc` ORDER BY `czaswyslania` DESC;
jaca121212
  1. SELECT `czaswyslania`, `nadawca`, `tresc`, `login`, `thumb` FROM `mess`,`users` WHERE `mess`.`odbiorca` = '10000' AND `users`.`id` = `mess`.`nadawca` GROUP BY `nadawca` AND `tresc` ORDER BY `czaswyslania` ASC LIMIT 1;
spróbuj w ten sposób
Dani1
To niestety tylko odwraca wyświetlone już wyniki, nic poza tym...

Próbowałem coś takiego, trochę pomogło, ale wyświetla według (chyba) wagi słów, nie zaś według ostatniego rekordu.

1. MAX(`tresc`)
jaca121212
  1. SELECT `czaswyslania`, `nadawca`, `tresc`, `login`, `thumb` FROM `mess`,`users` WHERE `mess`.`odbiorca` = '10000' AND `users`.`id` = `mess`.`nadawca` GROUP BY `nadawca` AND `tresc` ORDER BY `czaswyslania` DESC LIMIT 1;

a próbowałeś tak bo ty chcesz ostatni jeden rekord wyświetlić
lub spróbuj po id wyświetlić zamiast czaswyslania dać id lub max(id) lub max(czaswyslania)
Dani1
Tak, próbowałem w ten sposób, wyświetla pierwszy record (pod względem czasu) ze zgrupowanych recordów
mmmmmmm
A wiesz co to:
  1. GROUP BY `nadawca` AND `tresc`
robi?
Nie wierzę, że MySQL jest tak durny, by to obsłużyć tak jak byś ty to chciał...
Dani1
Po zostawieniu samego group by nadawca pojawiają się co prawda wiersze w większej ilości sztuk, ale nadal wyświetla pierwszy czasowo wiersz, nie zaś ostatni, ten który jest "normalnie" spięty z podanym ID
mmmmmmm
Zmień SQL_MODE na prawidłowe (nie domyślne)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.