dziękuję Wam - wszystko śmiga na takim kodzie:
<?
$before = $i - 1;
echo '<span class="span_a_before">'; echo "<a href='./konferencja.php?spec=$spec&next=$before'>POPRZEDNI TERMIN</a>";
if ($i == 0)
{
echo '<script src="jquery-2.1.1.min.js"></script>'; echo '<script type="text/javascript">'; echo "$('.span_a_before').hide();"; }
?>
ok, to teraz trudniejsze - w drugą stronę:
<?
$next = $i + 1;
echo '<span class="span_a_next">'; echo "<a href='./konferencja.php?spec=$spec&next=$next'>NASTĘPNY TERMIN</a>";
if ($i >= $last_line)
{
echo '<script src="jquery-2.1.1.min.js"></script>'; echo '<script type="text/javascript">'; echo "$('.span_a_next').hide();"; }
?>
tu niby wszystko jest - problem w tym, że liczy cały plik, a powinien liczyć od następnej daty po dzisiejszej ...
czyli zrobiłem teraz tak:
<?
$last_line = count(file($database)) - $count; $next = $i + 1;
echo '<span class="span_a_next">'; echo "<a href='./konferencja.php?spec=$spec&next=$next'>NASTĘPNY TERMIN</a>";
if ($i >= $last_line)
{
echo '<script src="jquery-2.1.1.min.js"></script>'; echo '<script type="text/javascript">'; echo "$('.span_a_next').hide();"; }
?>
a wcześniej jest:
$count = 0;
foreach($items as $line)
{
list
($ip, $date, $title, $place, $city, $street) = explode('|', trim($line)); $rozpoczecie = (strtotime($date) - $dzisiaj); if ($rozpoczecie >= 0)
{
$ips[] = $ip;
$dates[] = $date;
$titles[] = $title;
$places[] = $place;
$citys[] = $city;
$streets[] = $street;
$newdates[] = $rozpoczecie;
}
else if ($rozpoczecie < 0)
{
$ips[$count] = $ip;
$dates[$count] = $date;
$titles[$count] = $title;
$places[$count] = $place;
$citys[$count] = $city;
$streets[$count] = $street;
$count++;
}
}
nie, to bez sensu, bo wtedy pokazuje mi tylko do czesci linii (odjetych od nieaktualnych), a chodzi o to, żeby liczyl ile zostalo linni od najblizszej daty która będzie...
ok doszedłem do tego, wystarczyło zrobić tak:
else if ($rozpoczecie < 0)
{
$count++;
}
a później:
<?
$next = $i + 1;
if ($i > $count)
{
?>
dziękuję za pomoc - temat do zamknięcia