Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]instrukcja z warunkami zadeklarowanymi przez użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
44x
Witam, mnie strasznie owy skrypt. Jeśli nazwa jest niewłaściwa/ lub bezsensowna wyjasnie wszystko ponizej.
A wieć próbuję napisać skrypt który da użytkownikowi możliwość ingerencji w warunki wykonywanej instrukcji.
Może nie było by to problemem gdyby użytkownik deklarowal te warunki przed każdym uruchomieniem skryptu,jednak chce by jego warunki gdzies sie zapisywały. Probowałem to jakos podpiac pod mysql ale efekt nie był raczej powalajacy.

Ponizej przyklad ktory mam nadzieje rozjasni o co chodzi wink.gif

1. if ($user['func']== 'yes') {
  2. //1 warunek zadeklarowany przez uzytkownika przypuscmy ze wybrał francje
  3. if ($karj == 'francja') { //tu lepszy byl by switch ale to tylko przyklad
  4. //2 warunek przypuszczalnie wybrał 12
  5. if ($time < '12') { //tu lepszy byl by switch ale to tylko przyklad
  6. Print 'bonjour';
  7. }
  8. //3 warunek
  9. IF ($wino == '1') {
  10. print 'Dziekuje ale nie pije';
  11. } else {
  12. //brak akcji
  13. }
  14. if ($zaba == '1'){
  15. print 'kogo nazywasz żabą?';
  16. } else {
  17. //brak akcji
  18. }
  19. if ($pogoda == 'slonce') { // kolejny switch ktory omine z racji ze to przyklad ;p
  20. print 'Tak mamy dzisiaj ładna pogodę';
  21. }
  22. }
  23.  
  24.  
  25. }else {
  26. automat;
  27. }
  28.  

Czy ktoś ma może pomysł jak by się do tego zabrać? Za wszelkie rady i propozycje dziekuje smile.gif

Edit
Jak by dalej bylo coś nie zrozumiałe lub nie ma to dla was sensu to skrypt jest wrzucony w petle i pętla z kazdym 'obrotem' zmienia wszystkie wartości zmienych poza zmienną kraj.
Pyton_000
Primo musisz określić jakie modyfikatory może wybrać użytkownik.
Secundo musisz nadać wartości tym modyfikatorom aby użytkownik sobie mógł wybrać.

Czyli
Modyfikator: Kraj
Wartości: Polska, Francja, Zadupie

itd.

Potem zbierasz do kupy wszystkie wartości i tyle.
44x
Tyle to i ja wiem. Probowałem to upchnąc przez pobieranie z bazy danych ale problem sie zaczał w momencie gdyby uzytkownik chciał dać alternatywy dla np time (switch ktorego mi sie nie chcialo pisać) ale nawet jak bym to zrobił tą metodą i dał możliwośc maksymalnie 3 alternatyw jak pozniej podpiać te 3 wartości pod jedna zmienną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.