Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Jak zaincludować plik w kontrolerze?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mike89
Witam
Jestem początkujący jeśli chodzi o Zend Frameworka (używam ZF w wersji 1.12).
Chciałbym zrobić formularz kontaktowy, który będzie wysyłał również powiadomienie do osoby, która wysłała maila. Maila z powiadomieniem chciałbym napisać w HTMLu. Chodzi mi tylko o to, żeby treść tego maila umieścić sobie w osobnym pliku (a nie w kontrolerze), np w /public/mail.html. Następnie zaincludować sobie ten plik w kontrolerze i jego treść przypisać do zmiennej.
Problem tylko w tym w jaki sposób mogę zaincludować sobie ten plik w kontrolerze i później go użyć. Normalnie za pomocą require czy include nie da rady.
Turson
require i include ładują plik, a nie pobierają jego zawartośc. Od tego jest file_get_contents
Lysiur
Jeśli korzystasz z zenda, to pewnie szablony trzymasz w jakimś views/scripts. Możesz sobie utworzyć tam np.: /mailtemplate/jakistemplate.phtml, w którym tworzysz szablon maila. Następnie taki szablon (z danymi) możesz wyrenderować do zmianiej w kontrolerze i dalej go wysłać.

1. //Kontroler
  2. public function sendAction() {
  3. [indent]....[/indent]
  4. [indent]$templateMail = $this->view->partial('mailtemplate/jakistemplate.phtml', $daneFormularza )[/indent]
  5. }

W ten sposób możesz następnie w szablonie maila, odwolywać się do przekazanej tablicy danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.