Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Strony mobilne a w3c validator
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cikin
Witam,

Mam nadzieje, że w dobrym miejscu.

Szukałem o tym informacji, ale albo za słabo szukałem albo nie ma wink.gif

Napisałem stronke w której ustawiłem wyglad tak aby dobrze sie wyświetlała na urządzeniach mobilnych (chyba profesjonalnie nazywa się to Responsive Web Design biggrin.gif).

W jednym miejscu wykorzystałem taki kod (znaleziony tu na forum):

1. $iphone = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"iPhone");
  2. $android = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"Android");
  3. $palmpre = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"webOS");
  4. $berry = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"BlackBerry");
  5. $ipod = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"iPod");
  6. $symbian = strpos($_SERVER['HTTP_USER_AGENT'],"SymbianOS");
  7.  
  8. if ($iphone || $android || $palmpre || $ipod || $berry || $symbian == true)
  9. {
  10. ...
  11. }
  12. else
  13. {
  14. ...
  15. }

Po if'ie wyświetlam zdjęcie o mniejszej rozdzielczości, tak aby strona się szybciej ładowała przy słabym łączu w urządzeniach mobilnych (i żeby validator w3c dla urządzeń mobilnych mi zaakceptował rozmiar strony), zaś po else'ie wyświetlam zdjęcie juz w troche więszkej rozdzielczości (dla zwykłych kompów).

Problem jest taki, że podczas validacji (http://validator.w3.org/mobile/), validator 'czyta' te zdjęcia, które są przeznaczone dla urządzeń 'stacjonarnych', a nie dla mobilnych, co w rezultacie przekłada się na znacznie większy rozmiar strony i komunikat krytyczny ze strony validatora.

Czy wiecie może jak to zrobić, żeby validator brał pod uwagę zdjęcia, które się wyświetlają w wersji mobilnej, a nie normalnej ?

Z góry dzięki za pomoc
Pyton_000
Sprawdzić jakiego UA używa W3C ?
cikin
Sorki ale niestety mam z tym problem. Jakaś wskazówka jeszcze dodatkowa?
thepiotr
Według mnie nie ma co się opierać na walidatorach. Jak kod strony napiszesz poprawnie to po co walidator, każda przeglądarka i tak trochę się różni, strona może być najwyżej się trochę różnić(inaczej będzie wyglądać w ie inaczej na chromium)
cikin
Jak chodzi o wygląd to raczej nie mam problemu, zwykłą walidacje strona przechodzi bez problemu. Problem jest przy walidacji wersji mobilnej - walidator bierze pod uwagę zdjęcia, które nie są używane w wersji mobilnej.

Możliwe, że to o czym napisał Pyton_000 to rozwiązanie tego problemu, ale szukam i szukam i nie moge znaleźć jakiejś pomocnej dla mnie informacji.
trueblue
Cytat(thepiotr @ 1.04.2015, 17:08:18 ) *
Według mnie nie ma co się opierać na walidatorach. Jak kod strony napiszesz poprawnie to po co walidator, każda przeglądarka i tak trochę się różni, strona może być najwyżej się trochę różnić(inaczej będzie wyglądać w ie inaczej na chromium)

Korzystać z walidatora? W żadnym wypadku. A komu to potrzebne? Właśnie. A dlaczego?
com
Jak już to zajrzyj tu https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ smile.gif ale też nie ma co sie na tym opierać, chodzi bardziej o wyeliminowanie tych błędów które google wypisze żeby nie spaść w rankingu smile.gif
cikin
Dzięki wielkie com. Na pewno się przyda smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.