Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Struktura folderow OOP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
goartur
Czesc, rozumie oop w wiekszosci wypadkow, lecz mam pewien problem, nie wiem jaka strukture powinny miec moje foldery aby caly projekt byl przejrzysty i latwy w obsludze. Macie moze jakies rady, lub ss waszych struktur?

Dzieki =]
Crozin
Google: PSR-4. Właściwie to wyczerpuje temat.
Xelah
Wybacz @Crozin ale PSR-4 to nie wyrocznia.

Tak na prawdę wszystko zależy od Twoich preferencji. PRS-4 jest jan najbardziej na miejscu jeśli nie masz nic przeciwko temu, że struktura forlderów = namespace.
Czasami takie rozwiązanie jest nieco kłopotliwe. Dla przykładu:
Aplikacja składa się z szeregu komend (Command). Każda z nich ma detykowany routing, factory, configurację i request validator.
W PSR-4 mamy coś takiego:

Kod
Application
    Command
        Index.php
    Configuration
        Index.php
    Factory
        Index.php
    Routing
        Index.php
    Validation
        Index.php

Namespace wygląda wtedy mniej wiece tak

Kod
Application\Command\Index
Application\Configuration\Index
Application\Factory\Index
Application\Routing\Index
Application\Validation\Index

Problem w tym, że grupowanie klas w ten sposób jest co mnajmniej mało intuicyjne.

Lepszym rozwiązaniem była by taka struktura:

Kod
Application
    Index
        Command.php
        Configuration.php
        Routing.php
        Factory.php
        Validation.php

Ale wtedy PSR-4 zmusza cie do zupełnie innego namespace, który moim zdaniem, jest mniej logiczny. Fakt, że pogrupowałem pliki w jednym folderze, to nie znaczy są w tym samym namespace.

Kod
Application\Index\Command
Application\Index\Configuration
Application\Index\Factory
Application\Index\Routing
Application\Index\Validation

Podsumowując namespace != strktura folderów. Sam musisz sobie odpowiedzieć która opcja jest dla ciebie bardziej czytalna i łatwiejsza do utrzymania. Nie zawsze sztywne trzymanie się PSR-4 jest najlepszym rozwiązaniem.
Crozin
PSR-4 to nie wyrocznia, ale programista powinien skupić się na organizacji klas i przestrzeni nazw, a nie ich odwzorowaniu w systemie plików. Dodatkowo nie ma absolutnie nic nielogicznego/złego w drugim z proponowanych przez Ciebie wariantów. Ba! Właściwie to pod wieloma względami jest on lepszy niż "standardowy", bo faktycznie grupuje powiązane ze sobą klasy w jedną przestrzeń.
Xelah
Cytat(Crozin @ 11.06.2015, 10:09:22 ) *
...programista powinien skupić się na organizacji klas i przestrzeni nazw, a nie ich odwzorowaniu w systemie plików...

No i w PSR-4 musi się skupić właśnie na tym, bo nie możne miec plików ułożonych inaczej niż namespace.

Mając następujące klasy:

Kod
Product\Attribute\FontColor
Product\Attribute\ImageResource

muszę bezwzgędnie umieścić je w:

Product/Attribute/FontColor.php
Product/Attribute/ImageResource.php

A jak chcę je pogrupować na przykład tak:

Kod
Product/Attribute/Text/FontColor.php
Product/Attribute/Image/ImageResource.php

to w PSR-4 muszę zmienić NS. Ale po co? Bo klasa jest w innym miejscu?

Za mapowanie odpowiedzialny autoloader i to on ładuje klasę z odpowiedniego miejsca. W PSR-4 nie masz wolnej ręki odnośnie NS i struktury. NS = struktura i programista nie może o tym zapomnieć.
Crozin
@Xelah: Nie zrozumiałeś chyba meritum mojej wypowiedzi: niech autor nie skupia się na sprawach nieistotnych, jak struktura katalogów/plików tylko na rzeczach istotnych, tj. strukturze przestrzeni nazw. Ich odwzorowanie w systemie plików jest niemal kompletnie nieistotne, ponieważ operuje się na klasach, nie plikach.
Xelah
@Crozin Sęk w tym, że lokalizacja samych plików też może być istotna. Szczególnie w bardziej skomplikowanych projektach z setkami klas znaczenie zaczyna mieć nie tylko NS ale i to, jak czyta się strukturę plików, którą widzisz w katalogu. Dlatego daleki byłbym od twierdzenia, że PSR-4 wyczrpuje temat. PSR-4 to TYLKO jedna z możliwości i nie zawsze musi być najlepsza. My też we wszystkich repo (szczególne nowych) mamy PSR-4, bo jest wygodny i schludny. Ale w jednym repo zaczynamy się poważnie zastanawiać, czy aby nie wywalić PSR i zrobić zwykłego mapowania. bo zagnieżdżenie NS urosło do takich rozmiarów, że trudno jest cokolwiek z tego łatwo odczytać. Ale strukturę plików jednach chcielibyśmy mieć inną...

Wybór struktury to decyzja teamu poparta argumentami. Nie ma jednej słusznej metody.
Crozin
Cytat
Nie ma jednej słusznej metody.
O ile autor nie ma konkretnych przeciwwskazań co do standardowej struktury PSR-4 to będzie to dla niego jedyna słuszna - dlatego w pierwszym poście napisałem "właściwie".
Cytat
Ale w jednym repo zaczynamy się poważnie zastanawiać, czy aby nie wywalić PSR i zrobić zwykłego mapowania. bo zagnieżdżenie NS urosło do takich rozmiarów, że trudno jest cokolwiek z tego łatwo odczytać.
Prawdopodobnie problemem jest złe dobieranie przestrzeni nazw, a nie sam fakt ich mapowania na katalogi i pliki. Ale to temat na osobną dyskusję.
Xelah
Cytat(Crozin @ 11.06.2015, 14:38:45 ) *
O ile autor nie ma konkretnych przeciwwskazań co do standardowej struktury PSR-4 to będzie to dla niego jedyna słuszna - dlatego w pierwszym poście napisałem "właściwie".

Teraz może się czepiam, ale skoro, jak sam napisałeś, mapowanie NS do plików nie powinno interesować develowera, to co za różnica, czy ma PSR-4 czy nie w ogóle nie ma PSR? Niby dlaczego jest to jedyne słuszne rozwiązanie? Skoro nie ma żadnych konkretnych przeciwwskazań, to dlaczego nie zrobić NS kompletnie niezależnego od struktury plików?

Cytat(Crozin @ 11.06.2015, 14:38:45 ) *
Prawdopodobnie problemem jest złe dobieranie przestrzeni nazw, a nie sam fakt ich mapowania na katalogi i pliki. Ale to temat na osobną dyskusję.

Hehe, temat NS i nazewnictwa przerabiamy kilka razy na tydzień. Bez względu jak będziesz chciał optymalizować NS to i tak przy setkach klas i skomplikowanych strukturach skończysz z długimi NS albo uniezależnisz strukturę od NS.

Jak to mawiają:
There are two hard things in computer science:
Naming things, cache invalidation and off-by-one errors. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.