Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP]display: none się śle POSTem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
john_doe
Hej,

dlaczego mój input text jest wysyłany postem mimo, że jest ukryty ( display: none; )
questionmark.gif

czy to kwestia przeglądarki? używam Chrome

nospor
ukrywanie pol nie ma zadnego wplywu na niewysylanie pól...

Nie wysylają się tylko pola z atrybutem DISABLED.

ps: a skoro pole ma sie nie wysylac to po grzyba go w ogole wkladasz do forma?
john_doe
patrz tutaj i wiele innych linków

klik

no mam taką potrzebę smile.gif
nospor
To moze opisz dokladniej tę potrzebe, bo to co teraz robisz jest totalnie bez sensu. Ukrywasz pola, bo nie chcesz by byly widoczne, bo nie chcesz by szly postem.. gdzie sens i logika? Skoro mają nie isc i mają nie byc widoczne, to nie wkladaj je w forma - to jest za to logiczne

Cytat
patrz tutaj i wiele innych linków
Yy.... to ma byc argument, ze źle mowie? Jakis koles ma problem, bo pewnie źle umiejscowił inputy albo jeszcze co innego, tego nie wiemy bo kodu nie pokazał, a ty mi ze to argument w dyskusji jest?

Jak juz pisalem: nie wysyłają sie pola z atrybutem DISABLED. Inne sie wysyłają. Robie tak od kilkunastu lat, zawsze tak ukrywalem pola i zawsze się wysyłały, niezależnie od przeglądarki
phpion
@john_doe:
A pola typu hidden? Też nie są widoczne, a jednak się wysyłają. Magia? Posłuchaj ~nospora bo dobrze prawi.
john_doe
ok, wyjaśniam.
zajmuję się pisaniem autoryzacji i autentykacji.
Wyświetlam kartę użytkownika w oknie modalnym. Uproszczę przykład: karta zawiera imie, nawisko, hasło, uprawnienia(funkcje użytkownika) w postaci checkboxów. Całość to form jednak ostylowałem to ładnie, że nie widać inputów->text.

Teraz gdy daję zapisz wszystko mi się śle -> robię update usera, uprawnień. Śle się też hasło. Na początku z galopu wyświetlałem w tym polu hasło -> jego hash.
Wiadomo, że po zapisz robił się hash z hash smile.gif
Potem nie wypisywałem tego hasła, to updejtowało się na pusty string.

Wymyśliłem więc że zamiast inputa z hasłem dodałem przycisk RESET HASŁA, po naciśnieciu którego pokazuję input. Czyli gdy jest disabled i display none nie wysyła się postem i nie robię sobie strzału w kolano.
Koniecznie chcę aby opcja z hasłem była dostępna z poziomu karty.

Ale przecież ja nie mówię, że nospor dobrze nie prawi smile.gif

phpion
W pole hasła wstawiaj pustą wartość. Po odebraniu danych od użytkownika sprawdzaj czy pole hasła jest wypełnione. Jeśli tak to jest to zmiana hasła, robisz hash, zapisujesz do bazy. Jeśli pole będzie puste to je olej, nie rób nic z tą pustą wartością.
nospor
Cytat
Ale przecież ja nie mówię, że nospor dobrze nie prawi
po podaniu przez Ciebie linka, do jednego tematu na innym forum, odnioslem wrazenie ze jednak nie do konca zgadzasz sie z tym co napisalem wink.gif

Co do nieszczesnego hasła to źle do tego podszedles. Wyswietlając forma zmiany danych, pole hasła ma byc puste. Jesli ktoś go nie wypelni, znaczy ze masz hasła w bazie nie zmieniać czyli masz nie robic update na polu z hasłem - no wiesz, prosty IF wink.gif
Dopiero jak ktoś to pole wypelni, to dopiero wtedy masz robić update tego pola.
john_doe
jasne, że tak też ładnie zadziała. Ale dla oka i samego usera mój pomysł wydaję się bardziej czytelniejszy z poziomu GUI. Już wszystko działa.
Cholera kiedyś też blokowałem pola w formie ale nie pamiętałem jak. Zacząłem z tym css, potem stackoverflow, ludziom się nie śle a mi się sle sad.gif

dzięki panowie za dyskusję

nospor
Cytat
. Zacząłem z tym css, potem stackoverflow, ludziom się nie śle a mi się sle
Bo ludzie mają pewnie cos spieprzonego. To ze tobie sie sle, to jest jedyne sluszne rozwiązanie. I widze ze nadal w to nie wierzysz...
john_doe
smile.gif wierzę, empirycznie sprawdzone. To jest wiesz tak jak z moją żoną wczoraj. Robiła przelew, tzn. chciała ale do banku nie dała rady się zalogować "przecież wpisuję dobre hasło" smile.gif to oni coś kombinują

phpion
Cytat(john_doe @ 11.06.2015, 15:49:50 ) *
Cholera kiedyś też blokowałem pola w formie ale nie pamiętałem jak.

O tym też ~nospor pisał: atrybut disabled lub jeśli chcesz by pole nie było edytowalne, ale jednak wysłane formularzem to readonly.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.