Dzięki

Co do...
Cytat(konrados @ 11.06.2015, 19:33:06 )

Punktu pierwszego z początku nie rozumiałem, zrozumiałem jak przeczytałem punkt 3 z parametrem typu interfejs i potem przekazywaniem innej klasy dziedziczącej z tego interfejsu. Ale, a propos tego punktu 3 - czy dobrze rozumiem, że chodzi o to, że może być wiele takich kontrolerów i możemy jedną linijką zmienić klasę, która jest przekazywana? Ale jak tak, to mam inne pytanie.
Tak. Do kontrolera (w Laravel 5 także do metody) możesz przekazać Interfejs. Potem w "bootstrap/app.php" definiujesz jaka klasa ma być Wstrzyknięta.
Cytat(konrados @ 11.06.2015, 19:33:06 )

Powiedzmy, że chodzi o klasę User, która reprezentuje aktualnie zalogowanego usera. Prawie każdy kontroler tego potrzebuje. I przy tym podejściu, każdy kontroler w konstruktorze musi jako parametr pobierać klasę tego usera. Strasznie dużo pisania, szczególnie, że takich przekazywanych klas może być bardzo dużo. Piszę własny mini-framework, i tam (na razie) poszedłem w innym kierunku: klasa User jest zdefiniowana w "rdzeniu" frameworka, ma takie methody jak login czy logout. Natomiast jest specjalny katalog w katalogu "application" w którym istnieje druga klasa "User", która dziedziczy z frameworkowej klasy User. Z założenia tę klasę user może modyfikować (w przeciwieństwie do tej wersji frameworkowej) i w całej aplikacji ma właśnie używać tej klasy.
Nie wiem o co chodzi

Ale jeśli chodzi o zalogowanego usera to możesz się dobrać do niego przez:
autch()->user()
To jest helper.
Możesz zawsze nadpisać klasę Users tak jak pisałeś i wtedy w ww. pliku zdefiniować że każde odwołanie do Users z L5 to ma być Twoje Users
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to co napisałeś