miras
25.06.2015, 14:08:30
Witam, na wstępie zaznaczę, że na komputerze jest zainstalowany windows xp, moim zadaniem jest wrzucenie na serwer www przygotowanych plików laravela przez composer php, problem się pojawia gdy w composerze musze wybrać plik php.exe - próbowałem już różne wersje i z żadną nie rusza - po prostu nie działają na xp. Ma ktoś jakiś pomysł, albo (byłbym niezmiernie wdzięczny) Kilka wskazówek jak to przygotować?
Dzięki z góry!
CuteOne
25.06.2015, 14:58:08
miras
25.06.2015, 16:35:52
Ok, ten poradnik by mi zapewne pomógł gdybym mógł na moim zabytku zainstalować chociażby xamppa, nawet przy jego instalacji mi wywala błąd, że jest za stary, pomimo tego, że pobrałem wersje, która rzekomo powinna działać na xp. Jest jakiś inny sposób uruchomienia laravela na serwerze www bez dostępu do ssh?
by_ikar
25.06.2015, 16:40:08
Nie musisz mieć dostępu do ssh, wystarczy ci dostęp do CLI (czyli cmd).
miras
25.06.2015, 17:38:52
Rozumiem, czyli jak mam zwykły serwer www wykupiony w webd.pl to nici z tego?
ctom
25.06.2015, 18:12:36
Może czas przejść na system linuksowy?
Ściągnij sobie jakąś wersję "live" np. Linux Mint ... (nie musisz instalować jej na dysku)
gdy się uruchomi odpal konsole zainstaluj php5-cli, composer. W katalogu z projektem dajejsz composer install i masz "przygotowane pliki".
Pewnie będzie jakiś prosty klient FTP w systemie, ale jak nie to doinstaluj np gftp (lekki klient) wyślij na swój hosting.
CuteOne
25.06.2015, 20:48:37
Nie miałem czasu lepiej odpowiedzieć na pytanie, wiec sie poprawiam
1. Problem z instalacją, może być spowodowany brakiem Visual Studio 2008 (x86)
2. Jeżeli to nie pomoże, warto spróbować z Wampem
3. Co do samego linku - w pierwszym kroku masz przedstawione w jaki sposób dodać php.exe do "ścieżek globalnych", abyś mógł w prosty sposób wywołać "php composer.phar install"
Najlepsze rozwiązanie podsunął ctom, wgraj na pendrive minimalistyczną wersję linuxa, i na niej odpal composera (google->linux live pendrive)
by_ikar
26.06.2015, 07:31:31
Nie koniecznie musi rezygnować z windowsa, są programy które działają tylko pod windowsem a potrzebne nam są do pracy, wtedy z pomocą przychodzi przykładowo vagrant. Tak czy inaczej jak zainstalujesz mingw (jest w pakiecie z gitem dla windowsa) to będziesz miał powłokę shelową, z jakimiś podstawowymi komendami na windowsie. A sam php będzie wymagać od ciebie na windowsie zainstalowania tego o czym wspomniał @CuteOne
ctom
26.06.2015, 09:42:44
Cytat(by_ikar @ 26.06.2015, 08:31:31 )

Nie koniecznie musi rezygnować z windowsa, są programy które działają tylko pod windowsem a potrzebne nam są do pracy, wtedy z pomocą przychodzi przykładowo vagrant.
kolega pisze, że ma zabytek a Ty mu proponujesz odpalić na niej wirtualkę i pracować na niej ?
ps. zapomniałem wstawić

...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.