Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zrobienie warunku oraz wyciągnięcie danych z tabeli po spełnieniu warunku
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Niree
Siemanko, mam skrypt na logowanie.
Działa to tak: rejestrujemy się na stronie przed facebooka. Dane z facebooka lecą do bazy danych, a dodatkowo jest zrobiony skrypt na generowanie unikatowego kodu, który również zapisuje się do bazy.

Wygląda to tak: tabelka "użytkownicy"
Struktura: ID, uniqueid, username, graphid

I teraz tak. Mam skrypt na logowanie, gdzie po wpisaniu uniqueid, wyszukuje rekordu w bazie, jeżeli znalazło, to wyskakuje że zalogowano poprawnie. Jeżeli nie znalazło, czyli wpisano uniqueid, którego nie ma w bazie - wyskakuje, że błąd, że wprowadzono złe dane.

Wszystko działa w oparciu o ten kod:

1. {
  2. echo <<< table
  3. <tr><td class="menu"><b>Panel<font color="#FFFF66"> Logowania</font></td></tr>
  4. <tr><td class="tlomenu"><div class="linki">
  5. table;
  6. if(isset($_POST['true']))
  7. {
  8. $uniqueid = $_POST['login'];
  9. $uniqueid = mysql_real_escape_string($uniqueid);
  10.  
  11. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM $tbuser WHERE
  12. uniqueid='$uniqueid'");
  13.  
  14.  
  15. if (mysql_num_rows($wynik) == 1)
  16. {
  17. $informacja = mysql_fetch_array($wynik);
  18. $_SESSION['SESJALOGOWANIA'] = $informacja['uniqueid'];
  19. echo '<div class="uwaga">Zalogowano poprawnie.</div><META HTTP-EQUIV=Refresh CONTENT="0; URL=index.php">';
  20.  
  21.  
  22. }
  23. else
  24. {
  25. echo '<p>Zostały wprowadzone nieprawidłowe dane. Identyfikator uzyskuje się przy rejestracji konta za pomoca Facebook.</p>';
  26. }
  27.  
  28. }
  29. echo <<< LOGOWANIE
  30. <form action="?akcja=login" method="post">
  31. Identyfikator (UNIQUEID) :<br>
  32. <input type="text" name="login">
  33. <input type="submit" value="Zaloguj" name="true" /></form>
  34. LOGOWANIE;
  35. }

Moje pytanie brzmi. Jeżeli już znalazło uniqueID w bazie i wyskoczy, że zalogowano POPRAWNIE, to jak wyciągnąć dane z tego rekordu, w którym znaleziono prawidłowe uniqueid.

Np. mam w bazie
ID: 0
unique id: 123213123
username: Użytkownik
graphid: 8888888

I chcę pobrać dane z wpisu, w którym znaleziono poprawne uniqueid.
Czyli np po zalogowaniu chcę zrobić tak:
Wpisane uniqueid: $uniqueid
Twoj nick: (tutaj zmienna)
Graphid: (tutaj zmienna)
kajzur
Dodaj do sesji jeszcze dwie wartości? W linii 11 wybierasz wszystkie kolumny. Skoro tak to masz tam dane których szukasz. A więc powiel linię 18 zmieniając klucz i wartość na takie które Ci odpowiadają.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.