Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: różne produkty sprzedawane w różnych walutach
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mihmih
witam,

mam bazę produktów, które są kupowane przez firmę w PLN i EUR. Interesują mnie podsumowania okresowy sprzedaży, wyrażone w PLN. I zastanawiam się jak podejść do zmiennego kursu PLN/EUR. Wymyśliłem żeby stworzyć tabelę z kursami i datami w jakich dany kurs będzie obowiązywał. Powiedzmy że co tydzień będę dodawał wpis z nowym kursem, a później porównywał datę złożenia zamówienia na dany produkt z nową tabelą. Tylko martwi mnie takie manualne wpisywanie kursów co tydzień...może jest jakiś lepszy sposób na to?
gitbejbe
manualne wpisywanie kursów ? Mamy 2016 rok, jeśli nie programujesz od tygodnia, to pierwsze co powinno przyjść ci do głowy to pobieranie kursów przez jakieś api - albo parsowanie po treści witryn, które kursy takie udostępniają i wiesz że nie znikną za rok. Nigdy nie miałem potrzeby pobierać kursów, znajdź w google skąd chcesz je pobierać i to zrób.

pierwszy lepszy link:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/instr...rsow_walut.html

Jeśli musisz robić zestawienia biorąc pod uwagę zmienny kurs, to pobieraj raz dziennie CRON'em z jakiejś strony aktualny kurs i zapisuj do tabeli.
mmmmmmm
W tabeli ze sprzedażą zapisuj również albo aktualny kurs, albo kwotę w PLN.
To drugie rozwiązanie (z tabelą kursów raz na jakiś czas) na MySQL jest bardzo niewydajne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.