mam taki problem, jak zrobić, abym mógł odebrać z formularza przez POST jakieś dane i następnie chciałbym wykorzystać te dane w SELECT do bazy danych. Problem pojawia się tutaj, że mam 5 zmiennych, które odbieram, ale czasem są to tylko trzy, a czasem wszystkie, jak to w formularzu, kombinowałem z czymś w tym stylu:
$sql = "SELECT cecha_id_towaru FROM cecha WHERE cecha_typ='$typ' AND cecha_druga='$druga'"; if ($srednica_sql) { $sql .= " AND cecha_srednica_i = '$srednica_sql'"; }
W tym przypadku dwie pierwsze pojawiają się zawsze, za to trzecia jest opcjonalna, ale niestety to nie działa, bo zmienna w if zachowuje się tak, że wyświetlane są wszystkie rekordy.
$sql = "SELECT cecha_id_towaru FROM cecha WHERE cecha_typ='$typ' AND cecha_druga='$druga AND cecha_srednica_i = '$srednica'";
W tym przypadku coś zaczyna działać i zmieniać wynik w momencie wprowadzania danych do formularza.
Dobrym przykładem, który chciałbym osiągnąć jest filtrowanie danych w sklepie internetowym, gdy wybieramy filtry i otrzymujemy okrojoną listę artykułów.