mam dziwny problem. Wczoraj zgłoszono mi, że jeden z widoków nagle przestał działać i zwraca głupoty. Do tej pory działał prawidłowo. Definicja widoku:
CREATE OR REPLACE VIEW `v_tabela` AS SELECT `tabela`.`id` AS `id`, CAST(`tabela`.`data_importu` AS DATE) AS `day`, (CASE WHEN (GROUP_CONCAT(DISTINCT `tabela`.`wynik_opis` ORDER BY `tabela`.`wynik_opis` ASC SEPARATOR '|') LIKE '%Brak nowej paczki%') THEN 5 WHEN (GROUP_CONCAT(DISTINCT `tabela`.`wynik_kod` ORDER BY `tabela`.`wynik_kod` ASC SEPARATOR '|') LIKE '%ERROR%') THEN 3 ELSE 0 END) AS `status` FROM `tabela` WHERE ((`tabela`.`obszar` = 'paczka') OR ((`tabela`.`obszar` = 'tabela') AND (`tabela`.`tabela` NOT IN ('ATTW' , 'DOPW', 'HURT', 'MAGZ')) AND ((`tabela`.`test` <> 'Spojnosc DOKF. Test: IDDOKF not in DOKF') OR (`tabela`.`tabela` <> 'DOKF')))) GROUP BY `tabela`.`id` , CAST(`tabela`.`data_importu` AS DATE)
Wykonanie zapytania na widoku (lub zapytania z definicji widoku) zwraca np. takie dane:

kolumna id powinna być 6-znakowa, no i daty powinny być sensowne.
Dodatkowe informacje:
- do wczoraj działało prawidłowo,
- w tabeli, z której korzysta widok, dane są prawidłowe,
- jeśli usunę z definicji widoku elementy z GROUP_CONCAT to widok zwraca poprawne dane (oczywiście poza statusem, który w takim przypadku jest na sztywno),
- próbowałem przenieść dane do nowej tabeli i na niej utworzyć nowy widok - to samo.
O co chodzi? :|
// Edit:
Tymczasowo przerobiłem tabelę na MyISAM i problem zniknął. Pytanie dlaczego na Infobright przestało działać nadal pozostaje otwarte...